Muutosta tukevan organisaation vaikutus digitaalisten innovaatioiden diffuusioon mikroyrityksissä - Räisänen, Jaana (2018)
Digitalisaatio tuo yrityksille hyötyjä, mutta sen tehokas hyödyntäminen vaatii digitaalisten innovaatioiden omaksumista ja leviämistä. Tässä tutkimuksessa on tarkasteltu, millä tavoin muutosta tukeva organisaatio voi edesauttaa digitaalisten innovaatioiden leviämistä ja omaksumista mikroyrityksiin työpajojen avulla. Työpajat on suunniteltu innovaatioiden diffuusioteorian, UTAUT- ja UTAUT2mallien sekä TAM- ja TAM2-mallien pohjalta. Tutkimus on toteutettu toimintatutkimuksena, koska diffuusio, eli innovaatioiden leviäminen, voidaan nähdä sosiaalisena muutoksena. Tutkimusaineistona on käytetty Maaseudun yritystoiminnan digitaalinen kasvupolku (Digipolku) -hankkeen projektiryhmän muistioita ja työpajojen osallistujille toteutettua palautekyselyä ja seurantakyselyä. Tutkimustulokset näyttävät, että noin kolmasosa seurantakyselyyn vastanneista on toteuttanut jonkun työpajassa suunnittelemansa toimenpiteen. Tulokset tukevat mielipidejohtajien käyttämistä innovaatioiden diffuusion edistäjänä, mutta mielipidejohtajien tunnistamiseen tarvittaisiin kevyt menetelmä, joka ei vaadi paljon resursseja. Tunnistamalla oikeat mielipidejohtajat, voidaan myös tehostaa viestintää. Viestintä on olennainen osa innovaatioiden leviämistä, mutta muutosagenttien haasteena voi olla helposti liian vaikea kielenkäyttö. Digitaalisten innovaatioiden omaksumista voitaisiin edistää tehokkaammin, jos käsitellyt innovaatiot valittaisiin tarkkaan. Innovaatioiden ominaisuudet, kuten helppokäyttöisyys ja yhteensopivuus, vaikuttavat innovaatioiden leviämiseen. Yritykset toteuttivat eniten toimenpiteitä liittyen sosiaaliseen mediaan ja tämän voisi olettaa johtuvan innovaation ominaisuuksista. Toisaalta vaikeampien digitaalisten innovaatioiden esitteleminen voi edistää innovaatioiden leviämistä, sillä ensimmäinen askel innovaatioiden diffuusioprosessissa on tiedostaminen. Toimintatutkimuksen havaintoja voidaan hyödyntää suunniteltaessa toimenpiteitä mikroyritysten innovaatioiden diffuusion tukemiseksi ja työpajojen käytössä innovaatioiden diffuusion edistämiseksi. Työpajamallia voidaan käyttää sellaisenaan tai siitä voidaan kehittää jatkomalli, jossa huomioidaan tässä työssä esille nostetut seikat.