Luonnosta Virtaa -intervention osallistujien tietoisuustaidot ja niissä tapahtuvat muutokset intervention aikana - Kangastalo, Maija; Viitanen, Jenni (2018)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia Luonnosta Virtaa (LuoVi) -interventioon osallistuneiden työntekijöiden tietoisuustaidoissa tapahtuvia muutoksia. Kiinnostuksen kohteena oli eri tutkimusryhmien (LuoVi, itsenäiset ulkoilijat, kontrolliryhmä) välillä havaittavat erot tietoisuustaidoissa ja sen eri ulottuvuuksissa sekä erityisesti LuoVi-interventioryhmässä tapahtuvat muutokset. Tutkimukseen osallistui työntekijöitä 17 eri organisaatiosta (N=121). Tutkimus toteutettiin kuudella eri paikkakunnalla vuosien 2016 ja 2017 aikana. LuoVi-ryhmän osallistujat tapasivat lähiluonnossa kerran viikossa 1,5 tuntia viiden viikon ajan. Itsenäisiä ulkoilijoita ohjeistettiin vierailemaan samoina ajankohtina omassa lähiluonnossaan, ja kontrolliryhmä jatkoi elämää normaalisti. Tietoisuustaitoja tarkasteltiin ennen tutkimuksen alkua sekä yhden kuukauden kuluttua intervention päättymisen jälkeen The Five Facet Mindfulness Questionnaire Short Form (FFMQ-SF) -kyselyllä. Tietoisuustaitojen ja sen eri ulottuvuuksien (havainnointi, kuvailu, tietoinen toiminta, hyväksyntä ilman arviointia ja hyväksyntä ilman reagointia) muutoksia ryhmien välillä sekä ryhmien sisällä analysoitiin toistomittausten varianssianalyysillä. Toistomittausten varianssianalyysi osoitti, että ryhmien välillä ei ollut eroa tietoisuustaitojen muutoksessa. Kaikissa ryhmissä tietoisuustaidoissa oli tapahtunut myönteistä kehitystä kuukauden seurannan aikana. Tarkasteltaessa ryhmiä erikseen, havainnoinnin ja kuvailun ulottuvuuksissa havaittiin tilastollisesti merkitsevää myönteistä muutosta ainoastaan LuoVi-ryhmän sisällä. Tutkimuksen tulokset antavat viitteitä siitä, että luontoympäristön hyödyntäminen yhdessä tietoisuustaitoihin pohjautuvien harjoitusten kanssa voi edistää tietoisuustaitoja. Kaiken kaikkiaan tulokset tuovat lisää tietoa LuoVi-intervention hyödyistä sekä antavat lievää tukea aiemmille tutkimuksille luontoavusteisten interventioiden yhteyksistä tietoisuustaitoihin.