Riskien arviointi IT-investointipäätöksenteossa : tapaustutkimus asiakas- ja potilastietojärjestelmähankinnasta - Jääskeläinen, Susanna (2018)
Riskien arviointia ohjaa organisaation riskienhallinta, strategia sekä sen kulttuuri. Riskien arvioinnin prosessi koostuu karkeasti sanottuna riskianalyysistä, joka sisältää riskien tunnistamisen ja niiden analysoinnin sen kontekstin kannalta, missä riski esiintyy. Riskien arviointi on usein osa myös investointipäätöksentekoa, jolla tässä tutkielmassa tarkoitetaan organisaation investointiin kohdistuvaa päätöksentekoprosessia. Investointi on organisaation ja toimittajan välinen formaali sopimus siitä, että organisaatio saa toimittajan tarjoaman hyödykkeen käyttöönsä rahaa vastaan. IT-investoinnissa kohteena on jokin informaatioteknologian alan hyödyke. Tässä tutkielmassa tutkittiin riskien arviointia investointipäätöksentekoprosessissa, joka kohdistui suuren tietojärjestelmän hankintaan organisaatiossa. Tutkimuksen empiirinen osuus toteutettiin tarkastelemalla sosiaali- ja terveysalan asiakas- ja potilastietojärjestelmähankintaan (APTJ-hankinta) kohdistuvaa investointipäätöksentekoa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka riskien arviointi toteutettiin kyseisessä IT-investointipäätöksenteossa ja hyödynnettiinkö riskien arvioinnissa joitain sille laadittuja malleja tai menetelmiä. Tutkimus oli tapaustutkimus ja empiirinen osuus toteutettiin kvalitatiivisella haastattelututkimuksella. Tutkimuskohteena olivat Suomen kuusi eri sairaanhoitopiiriä, joissa haastateltiin APTJ-hankintaan kohdistuvaan investointipäätöksentekoon osallistuneita henkilöitä. Sekä kyseiseen hankintaan mukaan lähteneitä että hankinnasta kieltäytyneitä sairaanhoitopiirejä haastateltiin. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että IT-investointipäätöksentekoprosessin aikainen riskien arviointi ei ollut eksplisiittistä riskien arviointia, vaan sitä toteutettiin pääasiassa muiden keskusteluiden ohessa ja esimerkiksi ROI-laskelman yhteydessä. Riskien arvioinnissa kuitenkin hyödynnettiin jonkun verran lähdekirjallisuudesta esiin nousseita riskien arvioinnin tapoja, kuten SWOT-analyysiä ja riskien arviointia sekä kvalitatiivisesta että kvantitatiivisesta näkökulmasta. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää sekä julkisen että yksityisen sektorin suurissa tietojärjestelmähankinnoissa laadittaessa ohjeistusta investointipäätöksenteon aikaiselle riskien arvioinnille. Lisäksi tutkimustuloksia voidaan hyödyntää jatkotutkimuksessa.