Äidit liikunnan kynnyksellä : muutostarinoita äitien liikunta-aktiivisuudesta - Pirkkalainen, Marjukka (2018)
Perheen perustaminen on elämänvaihe, joka koettelee naisen liikunta-aktiivisuutta. Äitinä arjen valinnat, elämää ohjaavat rakenteet, arjen ihmissuhteet ja arvot määritellään uudesta näkökulmasta. Terveystietoisuus haastaa perheenäidin edelleen liikkumaan, vaikka elämätilanne asettaa liikunnalle rajoituksia. Elämäntavan muuttaminen on tehtävä, joka haastaa sekä muutokseen pyrkivän kohderyhmän että muutoksessa ryhmää tai henkilöä tukevat ammattilaiset. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli lisätä ymmärrystä vähän liikkuvien leikki- ja kouluikäisten lasten työssäkäyvien äitien liikunta-aktiivisuudesta. Tutkimukseen haastateltiin kahdeksaa 29–45 -vuotiasta työssäkäyvää, leikki- ja/tai kouluikäisen lapsen äitiä, jotka osallistuivat vuoden mittaiseen liikunta-aktiivisuutta edistävään toimintatutkimusryhmään. Tutkimusryhmän puolivälissä toteutetussa teemahaastattelussa selvitettiin äitien arjessaan kokemia liikunta-aktiivisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Haastatteluaineistosta koottiin perheenäidin kertomus omasta liikunta-aktiivisuudestaan. Aineisto analysoitiin narratiivista lähestymistapaa käyttäen. Analyysin perusteella perheenäitien kerronnasta jäsentyi neljä erilaista liikunta-aktiivisuutta ja sen muutosta käsittelevää tarinaa: 1) verkostoituva liikkuja, 2) arjen uudelleen rakentaja, 3) liikuntakäsitysten haastaja ja 4) liikkuva hyvä perheenäiti. Tarinat kuvaavat perheenäitien tapaa kertoa liikunta-aktiivisuuden muuttumisesta ja äidin toimijuutta liikunta-aktiivisuuden toteuttajana. Yhteisenä piirteenä tarinoille oli perheen ja lasten hyvinvoinnin arvottaminen tärkeimpänä arjen ajankäyttöä määrittelevänä tekijänä sekä tietoisuus liikunnan terveysvaikutuksista. Muutostarinoissa kuvattiin erilaisten arvojen välistä tasapainoilua perheen hyvinvoinnin asettuessa perheenäidin liikunta-aktiivisuutta vasten. Tarinoissa äiti kertoi itsestään toimijana, vallan käyttämisestä tai sen käyttämättä jättämisestä. Liikunta-aktiivisuuden muutoksessa on kyse laajemmasta kuin pelkästään yksilöä koskettavasta ilmiöstä. Perheenäitien kertomusten perusteella muutostyön keskiössä ovat liikunta-aktiivisuutta tukevat sosiaaliset suhteet, toimiva arjen organisoituminen, joustava liikuntakäsitys sekä äidin itsetuntemuksen ja identiteetin vahvistuminen. Liikunta-aktiivisuuden edistämiseen tähtäävälle työlle tämä asettaa haasteen etsiä uusia toimintatapoja vähän liikkuvan muutosprosessin tukemiseksi.