Vuorovaikutusteknologian rooli hajautetun tiimin luovassa työssä ja viestintäilmapiirissä - Hellman, Ella (2018)
Tämän Pro gradu -tutkielman tavoitteena on kuvata, millainen rooli vuorovaikutusteknologialla on hajautetun tiimin luovassa työssä ja viestintäilmapiirissä. Tutkielmassa hajautettuja tiimejä tarkastellaan tiimit viestintänä -näkökulman kautta, jolloin hajautettu tiimi ja sen ilmiöt, teknologiavuorovaikutus, luovuus ja turvallinen viestintäilmapiiri, nähdään rakentuvan tiimin vuorovaikutuksessa. Tutkielma toteutettiin laadullisin menetelmin ja aineistonkeruumenetelmänä toimi teemahaastattelu. Haastatteluun osallistui yhteensä 11 tiimin jäsentä kolmesta eri tiimistä. Tutkittavat tiimit ovat jakautuneet maantieteellisesti eri alueille ja käyttävät näin pääasiallisesti teknologiaa vuorovaikutuksessaan. Tutkittavien tiimien kriteerinä oli myös se, että tiimien jäsenet kokevat tarvitsevansa luovaa ajattelua työssään. Vuorovaikutusta teknologian välityksellä pidetään kasvokkaisvuorovaikutusta niukempana ja strukturoidumpana, mikä koetaan ennen muuta luovuusprosessin alkuvaiheessa haasteeksi. Nonverbaalisten vihjeiden vähyys koetaan myös väärinymmärryksiä lisäävänä tekijänä, joka siten voi olla kielteisesti yhteydessä tiimin luovuuteen ja viestintäilmapiiriin. Toisaalta vuorovaikutus teknologian välityksellä helpottaa hajautetun tiimin luovaa työtä siten, että se tarjoaa tallentamisen mahdollisuuden. Myöhemmissä luovuusprosessin vaiheissa koetaan, että vuorovaikutus teknologian välityksellä voi vauhdittaa tiimin konsensusta. Vuorovaikutusteknologia tarjoaa helpon ja nopean tavan olla yhteydessä tiimin jäseniin ja mutkattoman väylän tuen osoittamiselle muille tiimin jäsenille.Eri tiimeissä vuorovaikutusteknologiaa käytetään eri tavoin, mikä tulee huomioida hajautetun tiimin työskentelyä tarkasteltaessa. Aktiivinen, avoin ja kaikkia osallistava vuorovaikutus on myönteisessä yhteydessä tiimin ilmapiiriin. Tiimin ilmapiiri, jossa avoimia keskusteluja käydään paljon, on yhteydessä tiimin luovuuteen. Teknologia mahdollistaa sen, että hajautetun tiimin on helpompi hallita sen jäsenistön vaihtelua, kun tieto ja materiaali ovat helposti kaikkien saatavilla. Tutkielma antaa ymmärrystä siitä, mitä ominaispiirteitä riippuvaisuus vuorovaikutusteknologiasta tuo tiimin luovaan työhön ja siihen kytkeytyvään turvalliseen viestintäilmapiiriin. Organisaatiot ja tiimit voivat soveltaa tutkielman tuloksia kehittäessään tiimin luovia prosesseja.