Sosiaalityö muutoksissa mukana - Kuorikoski, Tuija (2018)
Tässä sosiaalityön pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan sitä, mitä merkityksiä sosiaalityöntekijät antavat sote- ja maakuntauudistukselle ja yhteiskunnassamme vallitsevalle tilalle ja niiden vaikutuksille suhteessa sosiaalityöhön. Tutkielmasta muodostuu menneisyyteen ja tulevaisuuteen liittyvä ajallinen kokonaisuus. Tutkielman taustoituksessa tarkastelen sosiaalihuollon historiaa Suomessa sekä sote- ja maakuntauudistusta ja siitä kumpuavia ajankohtaisia keskustelunaiheita, jotka ovat lähellä sosiaalityötä. Tutkimuksen taustoituksen tukena toimivat hallinnan analyysin keskeiset käsitteet. Tutkimukseni on laadullinen ja se pohjautuu etnometodologiseen tutkimusperinteeseen, joka tarkastelee ihmisten keskinäistä toimintaa ja arkielämää. Analyysimenetelmänä käytän kategoria-analyysia keskittyen erityisesti rakennekategorioihin. Aineisto on kerätty haastattelemalla kuutta sosiaalityöntekijää, jotka työskentelevät kaikki sosiaalityön eri osa-alueilla. Lisäksi aineistoon on sisällytetty kaksi sosiaalityöntekijän kirjoittamaa kirjoitusta. Aineistossa tunnistetaan kolme pääkategoriaa: sote- ja maakuntauudistus, eriarvoistuminen ja sosiaalityö. Selitystavat ja merkityksenannot pääkategorioille jakautuivat huoliin, mahdollisuuksiin sekä toiveisiin. Puhetta oli myös siitä, että suurta muutosta ei ole tapahtumassa. Huolet koskivat sitä, miten olemassa olevilla resursseilla voidaan vastata asiakkaiden tarpeisiin ja saadaanko työtä jatkossa tehdä omien arvojen mukaisesti. Huolta herättivät myös palvelujen saatavuus tasavertaisesti ja palvelujen etääntyminen asiakkaista. Sote- ja maakuntauudistuksen vaikutuksia sosiaalityöhön ei pidetty kovin suurina. Jatkuva muutos aiheutti huolta. Sosiaalityön koettiin jääneen uudistuksessa terveydenhuollon varjoon. Uudistuksen mahdollisuuksiin lukeutui sosiaalityön arvostuksen nostaminen ja työnkuvien ja yhteistyön selkiytyminen. Toiveet sosiaalityön tulevaisuudesta kohdistuivat sosiaalityön juurille paluuseen, asiakaslähtöiseen ja moniammatillisessa yhteistyössä toteutettavaan työhön, joka on arvostettua ja josta maksetaan työn vaativuutta vastaavaa palkkaa.