Nominalfraser och processbarhetsteorins inlärningsgångar i Nyckel 7–8 - Lujanen, Roni (2018)
Tutkielmani tarkoituksena oli selvittää, missä järjestyksessä nominilausekkeisiin sisältyvä kielioppi opitaan kirjasarjassa Nyckel. Lisäksi tavoitteenani oli ottaa selvää siitä, miten tämä järjestys noudattaa Manfred Pienemannin kehittämää prosessoitavuusteoriaa, jonka mukaan kieliopin oppiminen tapahtuu tiettyä oppimisjärjestystä noudattaen. Teorian mukaisesti tiettyjen kielioppirakenteiden oppiminen tapahtuu viiden toisiaan seuraavan vaiheen kautta. Ensin sisäistetään sanan merkitys, seuraavaksi sen taivutus, ja lopulta lauseke- ja päälausetasojen kautta saavutetaan sivulausetaso.