Ilves-Hockey Oy:n taloudellinen tila ja siihen vaikuttaneet tekijät vuosina 2003—2017 - Tiitola, Samuli (2018)
Tiitola, S. 2018. Ilves-Hockey Oy:n taloudellinen tila ja siihen vaikuttaneet tekijät vuosina 2003–2017. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, liikunnan yhteiskuntatieteiden pro gradu -tutkielma, 104 s., 3 liitettä. Urheilun ympärille syntynyt liiketoiminta on kehittynyt viimeisten vuosikymmenten aikana räjähdysmäisesti, mikä on asettanut urheilujohtamiselle uudenlaisen haasteen. Vanhasta yhdistysajattelusta on luovuttava ja toimintatapojen tulee perustua liiketoiminnan lainalaisuuksiin. Kotimaisen jääkiekkoliiketoiminnan yhtiöittämisellä ja SM-liigan sulkemisella vuosituhannen vaihteessa tavoiteltiin vaikeuksissa olleiden seurojen taloudellista tervehdyttämistä. Tuloksena oli kuitenkin kassakriisit ja tappiolliset tilinpäätökset. Tutkimuksessa tarkastellaan Tampereen Ilveksen edustusjääkiekkotoimintaa hallinoivan Ilves- Hockey Oy:n taloudellista tilaa vuosien 2003–2017 välisenä aikana. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukujen kehitys edellä mainitulla ajanjaksolla. Tutkimuksessa kartoitetaan myös, minkälaisia strategisia valintoja yhtiössä on tehty. Lisäksi tarkastellaan, mitä muita taloudelliseen tilaan ja strategioihin vaikuttaneita seikkoja yhtiössä on tapahtunut sekä arvioidaan, onko taloudellisella menestyksellä ollut vaikutusta urheilulliseen menestykseen. Tutkimusaineistona käytetään yhtiön tilinpäätöksiä ja niiden sisältämiä toimintakertomuksia, yhtiön omia tiedotteita sekä median kirjoituksia Ilveksestä ja Liigasta. Lisäksi aineistona hyödynnetään Liigan tilastoja sarjasijoituksista ja kokoonpanoista. Tutkimusmetodina käytetään tilinpäätösanalyysiä, jossa hyödynnetään tunnuslukujen ja numeerisen informaation lisäksi muuta yhtiöstä olemassa olevaa tietoa. Tilinpäätösanalyysistä selviää, että yhtiö oli vakavarainen ja sen maksuvalmius oli hyvä tarkastelujakson alussa. Liiketaloudellisesti arvioituna toiminta ei ollut erityisen kannattavaa, mutta tuotti kuitenkin voittoa, vaikka toimialan tuloskehitys oli erittäin heikko. Kaudella 2008–2009 otettu riski toteutui ja yhtiö ajautui negatiiviseen kierteeseen, mistä ulospääsyä vaikeutti monet seikat. Liiketoiminta tuotti tästä lähtien tappiota jokaisella kaudella lukuun ottamatta tarkastelujakson viimeistä kautta. Tappioiden yhteenlaskettu määrä ylitti neljä miljoonaa euroa. Vaikka osa yhtiön tunnusluvuista pysyi kohtalaisella tasolla, tunnuslukujen kokonaisuus ilmaisi taloudellisen tilanteen olleen heikko. Yhtiön strategisia valintoja hyvän alun jälkeen kuvaa suunnittelemattomuus, mikä tarkastelujakson lopussa kuitenkin parani. Heikkoon taloudelliseen tilanteeseen vaikuttivat toiminnan suunnittelemattomuus, se ettei olemassa olevia resursseja osattu suhteuttaa toimintaan sekä yhtiön johdossa tapahtuneet useat henkilövaihdokset. Heikosta taloudellisesta tilanteesta johtuen urheilutoimintaan ei pystytty pitkäjänteisesti panostamaan, mikä puolestaan vaikutti urheilulliseen menestykseen.