Luomun luomat luomuruoka osana ruokapolitiikkaa- ja ideologiaa

Tutkielman tehtävänä on selvittää, miten luomuruoan käsite heijastuu luomuruoan käyttäjien arvovalinnoissa ja niihin liittyvissä attribuuteissa Facebookin luomuryhmissä. Tarkoituksena on analysoida, millaisia arvoja ja attribuutteja luomuruoan käyttäjällä liittyy luomun suosimiseen ja käyttömotiivei...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Antila, Katri
Muut tekijät: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Department of Social Sciences and Philosophy, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2018
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/58563
_version_ 1826225688884019200
author Antila, Katri
author2 Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Antila, Katri Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Antila, Katri Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Antila, Katri
datasource_str_mv jyx
description Tutkielman tehtävänä on selvittää, miten luomuruoan käsite heijastuu luomuruoan käyttäjien arvovalinnoissa ja niihin liittyvissä attribuuteissa Facebookin luomuryhmissä. Tarkoituksena on analysoida, millaisia arvoja ja attribuutteja luomuruoan käyttäjällä liittyy luomun suosimiseen ja käyttömotiiveihin. Pyrkimyksenä on selvittää, miten käyttäjät kokevat hyötyvänsä suosimalla luomua. Tutkimuksessa analysoidaan myös mahdollisten ideologisten painotusten olemassaoloa liittyen luomuruoan suosimiseen. Tutkimuksen näkökulma on kulutussosiologinen. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivista tutkimusotetta käyttäen, ja analyysimenetelmänä toimii aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Tutkimuksen aineiston muodostaa Facebookin kaksi erilaista luomuryhmää, joista ensimmäinen on suomalainen ja toinen amerikkalainen luomuryhmä. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu kulutussosiologisesta ja postmodernin ravintopolitiikan määrittämästä kulutusidentiteetin käsitteestä sekä Pierre Bourdieun yhteiskuntaluokkateoriasta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että luomun terveydellisiin, eettisiin ja ekologisiin sekä kulinaristisiin kulutusmotiiveihin liittyvät arvot ja attribuutit esiintyivät aineistossa monissa eri muodoissa. Terveydelliset motiivit olivat kytköksissä ruoan myrkyttömyyteen, GMO-vapauteen, luomun luonnollisuuteen ja luomutuotannolliseen taustaan, lasten ja nuorten hyvinvointiin, luomun terveellisyyteen ja vaihtoehtoisuuteen roskaruokaan nähden, ravitsemuksellisuuteen ja terveysongelmien ehkäisyyn luomun nauttimisen kautta. Eettiset ja ekologiset motiivit liittyivät eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin arvostamiseen, suuryritysten boikotointiin ja GMO-vapauteen, poliittisiin motiiveihin ja GMO-vapauteen,luomutuotteen luotettavuuteen sekä epäeettiseksi- ja epäekologiseksi mielletyn tuotteen ja tuotantotavan boikotointiin. Kulinaristisiin motiiveihin liittyi luomun hinta-laatu suhde ja luomun maku. Kuluttajat kokivat hyötyvänsä luomusta kulutusmotiiviensa kautta. Luomu on monelle luomun käyttäjälle myös ideologinen valinta. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että postmodernissa yhteiskunnassa elävä ja luomua suosiva kuluttaja määrittyy LOHAS-kuluttajaksi. Luomun suosiminen ja kuluttaminen on valinta, joka kertoo käyttäjän yhteiskunnalliseen taustaan sidotusta sosiaalisesta identiteetistä ja habituksen tuottamasta elämäntyylistä.
first_indexed 2019-08-19T08:21:24Z
format Pro gradu
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Wilska, Terhi-Anna", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Antila, Katri", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2018-06-14T09:27:34Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2018-06-14T09:27:34Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2018", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/58563", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Tutkielman teht\u00e4v\u00e4n\u00e4 on selvitt\u00e4\u00e4, miten luomuruoan k\u00e4site heijastuu luomuruoan k\u00e4ytt\u00e4jien arvovalinnoissa ja niihin liittyviss\u00e4 attribuuteissa Facebookin luomuryhmiss\u00e4. Tarkoituksena on analysoida, millaisia arvoja ja attribuutteja luomuruoan k\u00e4ytt\u00e4j\u00e4ll\u00e4 liittyy luomun suosimiseen ja k\u00e4ytt\u00f6motiiveihin. Pyrkimyksen\u00e4 on selvitt\u00e4\u00e4, miten k\u00e4ytt\u00e4j\u00e4t kokevat hy\u00f6tyv\u00e4ns\u00e4 suosimalla luomua. Tutkimuksessa analysoidaan my\u00f6s mahdollisten ideologisten painotusten olemassaoloa liittyen luomuruoan suosimiseen. Tutkimuksen n\u00e4k\u00f6kulma on kulutussosiologinen. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivista tutkimusotetta k\u00e4ytt\u00e4en, ja analyysimenetelm\u00e4n\u00e4 toimii aineistol\u00e4ht\u00f6inen sis\u00e4ll\u00f6nanalyysi. Tutkimuksen aineiston muodostaa Facebookin kaksi erilaista luomuryhm\u00e4\u00e4, joista ensimm\u00e4inen on suomalainen ja toinen amerikkalainen luomuryhm\u00e4. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu kulutussosiologisesta ja postmodernin ravintopolitiikan m\u00e4\u00e4ritt\u00e4m\u00e4st\u00e4 kulutusidentiteetin k\u00e4sitteest\u00e4\nsek\u00e4 Pierre Bourdieun yhteiskuntaluokkateoriasta.\nTutkimuksen tulokset osoittavat, ett\u00e4 luomun terveydellisiin, eettisiin ja ekologisiin sek\u00e4 kulinaristisiin kulutusmotiiveihin liittyv\u00e4t arvot ja attribuutit esiintyiv\u00e4t aineistossa monissa\neri muodoissa. Terveydelliset motiivit olivat kytk\u00f6ksiss\u00e4 ruoan myrkytt\u00f6myyteen, GMO-vapauteen, luomun luonnollisuuteen ja luomutuotannolliseen taustaan, lasten ja nuorten hyvinvointiin, luomun terveellisyyteen ja vaihtoehtoisuuteen roskaruokaan n\u00e4hden, ravitsemuksellisuuteen ja terveysongelmien ehk\u00e4isyyn luomun nauttimisen kautta. Eettiset ja ekologiset motiivit liittyiv\u00e4t el\u00e4inten ja ymp\u00e4rist\u00f6n hyvinvoinnin arvostamiseen, suuryritysten boikotointiin ja GMO-vapauteen, poliittisiin motiiveihin ja GMO-vapauteen,luomutuotteen luotettavuuteen sek\u00e4 ep\u00e4eettiseksi- ja ep\u00e4ekologiseksi mielletyn tuotteen ja tuotantotavan boikotointiin. Kulinaristisiin motiiveihin liittyi luomun hinta-laatu suhde ja\nluomun maku. Kuluttajat kokivat hy\u00f6tyv\u00e4ns\u00e4 luomusta kulutusmotiiviensa kautta. Luomu on monelle luomun k\u00e4ytt\u00e4j\u00e4lle my\u00f6s ideologinen valinta. Tutkielman tuloksista voidaan p\u00e4\u00e4tell\u00e4, ett\u00e4 postmodernissa yhteiskunnassa el\u00e4v\u00e4 ja luomua\nsuosiva kuluttaja m\u00e4\u00e4rittyy LOHAS-kuluttajaksi. Luomun suosiminen ja kuluttaminen on valinta, joka kertoo k\u00e4ytt\u00e4j\u00e4n yhteiskunnalliseen taustaan sidotusta sosiaalisesta identiteetist\u00e4\nja habituksen tuottamasta el\u00e4m\u00e4ntyylist\u00e4.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Miia Hakanen (mihakane@jyu.fi) on 2018-06-14T09:27:34Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2018-06-14T09:27:34Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2018", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "105", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruokapolitiikka", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Luomun luomat : luomuruoka osana ruokapolitiikkaa- ja ideologiaa", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201806143211", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities and Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Social Sciences and Philosophy", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sosiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sociology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "restrictedAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "203", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ideologiat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "luomuruoka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "luomutuotteet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruoka (aine)", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "luonnonmukainen tuotanto", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokatottumukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "maku (arvostelukyky)", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "maku (aineen ominaisuudet)", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "eettinen kulutus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kest\u00e4v\u00e4 kulutus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "The author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyv\u00e4skyl\u00e4 University Library (https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities).", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "Tekij\u00e4 ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopiston kirjaston arkistoty\u00f6semalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat..", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_58563
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:04Z
main_date 2018-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2018
publishDate 2018
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Antila, Katri Luomun luomat : luomuruoka osana ruokapolitiikkaa- ja ideologiaa ruokapolitiikka Sosiologia Sociology 203 ideologiat luomuruoka luomutuotteet ruoka (aine) luonnonmukainen tuotanto ruokatottumukset maku (arvostelukyky) maku (aineen ominaisuudet) eettinen kulutus kestävä kulutus
title Luomun luomat : luomuruoka osana ruokapolitiikkaa- ja ideologiaa
title_full Luomun luomat : luomuruoka osana ruokapolitiikkaa- ja ideologiaa
title_fullStr Luomun luomat : luomuruoka osana ruokapolitiikkaa- ja ideologiaa Luomun luomat : luomuruoka osana ruokapolitiikkaa- ja ideologiaa
title_full_unstemmed Luomun luomat : luomuruoka osana ruokapolitiikkaa- ja ideologiaa Luomun luomat : luomuruoka osana ruokapolitiikkaa- ja ideologiaa
title_short Luomun luomat
title_sort luomun luomat luomuruoka osana ruokapolitiikkaa ja ideologiaa
title_sub luomuruoka osana ruokapolitiikkaa- ja ideologiaa
title_txtP Luomun luomat : luomuruoka osana ruokapolitiikkaa- ja ideologiaa
topic ruokapolitiikka Sosiologia Sociology 203 ideologiat luomuruoka luomutuotteet ruoka (aine) luonnonmukainen tuotanto ruokatottumukset maku (arvostelukyky) maku (aineen ominaisuudet) eettinen kulutus kestävä kulutus
topic_facet 203 Sociology Sosiologia eettinen kulutus ideologiat kestävä kulutus luomuruoka luomutuotteet luonnonmukainen tuotanto maku (aineen ominaisuudet) maku (arvostelukyky) ruoka (aine) ruokapolitiikka ruokatottumukset
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/58563 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201806143211
work_keys_str_mv AT antilakatri luomunluomatluomuruokaosanaruokapolitiikkaajaideologiaa