Suomalainen kansallinen identiteetti ja erilaisuus : diskurssianalyysi Helsingin Sanomien pääkirjoituksista - Martikainen, Veera (2018)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää sitä, millä tavoin erilaisuus merkityksellistyy suomalaisen kansallisen identiteetin diskursseissa. Lähtökohtina on suomalaisuudesta käydyn keskustelun lisääntyminen ja aiheen ajankohtaisuus Suomen itsenäisyyden juhlavuonna. Suomalaisuus oli näkyvä teema pitkin vuotta ja Suomi 100 -teeman alle tehtiin runsaasti kirjoituksia suomalaisuudesta. Lisäksi tutkimuksessa pohditaan yleisemmin sitä, millä tavoin tulokset voivat mahdollisesti vaikuttaa kulttuurisesti monimuotoistuvaan maahan.