Tulevaisuuden valvojat : vuoden 1917 Valvoja-aikakauslehden aatemaailma - Laapotti, Reetta (2018)
Tutkielman tehtävänä on tarkastella nuorsuomalaisen Valvoja-aikakauslehden aatemaailmaa ja sitä, millaista kansakuntaa lehden kirjoituksissa pyritään rakentamaan. Tutkimuksen aineistona toimii lehden vuosikerta vuodelta 1917. Valvojan on sanottu olleen toisaalta liberaali ja taas toisaalta vahvasti kansallinen julkaisu. Tämän vuoksi aineistoa tarkastellaan nationalismin ja liberalismin teoriaperinteiden kautta. Nationalismin teoreetikot, joita työssä käytetään ovat Eric Hobsbawm, Benedict Anderson sekä Ernest Gellner. Liberalismia työssä käytetään erityisesti suomalaisen liberalismin tutkimuksen pohjalta. Tutkielmassa aineistoa analysoidaan valtiollisen toiminnan, koulutuksen, kielen, etnisyyden sekä uskonnon teemojen kautta. Valvojan vuosikerrasta analysoidut artikkelit valikoituivat myös näiden teemojen perusteella.