Robottivarainhoito - Pykäri, Jasu (2018)
Tutkielma on kirjallisuuskatsauksena toteutettu kandidaatin tutkielma, jonka tutkimusaihe on automatisoidut sijoituspalvelut eli niin kutsutut robottivarainhoitajat. Tutkielman tarkoituksena on vastata tutkimuskysymyksiin: Kuinka robottivarainhoitaja eroaa perinteisestä varainhoitajasta? Ja mitä etuja ja haittoja on robottivarainhoitajalla? Robottivarainhoitajan ja perinteisen varainhoitajan välillä löydettiin eroavaisuuksia, kuten sijoitusprosessin vaiheiden väheneminen, virheettömyys, datankäsittelykyky, rationaalisuus ja kustannustehokkuus. Toisen tutkimuskysymyksen osalta etuja ja haittoja havaittiin lukuisia. Haittoja ovat esimerkiksi ristiriitaiset motiivit, yksinkertaiset ratkaisut, kaksinkertaiset kulut ja vastuukysymykset. Etuja puolestaan tarjoavat matalampi kynnys aloittaa, kustannustehokkuus, parempi asiakastyytyväisyys sekä asiakkaalle jäävä parempi ymmärrys portfolion riskeistä. Robottivarainhoidon lyhyestä olemassaolosta johtuen, ongelmista ei juurikaan ole ennakkotapauksia. Robottivarainhoitajien sääntely hakee myös vielä muotoaan. Robottivarainhoitajien kasvu on ollut voimakasta alusta asti, ja tulee myös jatkumaan sellaisena lähitulevaisuudessakin. Robotiikan mahdollisuudet näyttävät olevan koneoppimisen parissa, missä hyötyä pystytään saavuttamaan massadatan avulla. Robottivarainhoitajat tulevat vaikuttamaan työpaikkojen vähenemiseen finanssialla, mutta niiden nähdään myös auttavan nykyisten varainhoitajien työtä hybridiratkaisuna.