Yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden väkivaltakokemukset ja toimijuus matkalla Suomeen: Modaliteetit ja taktinen toimijuus nuorten kertomuksissa - Koivu, Päivi (2018)
Maisterintutkielman tehtävänä on selvittää, millaisia väkivaltakokemuksia yksintulleilla alaikäisillä turvapaikanhakijoilla oli heidän matkallaan Suomeen ja kuinka heidän toimijuutensa näyttäytyi niveltyneenä näihin kokemuksiin. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä väkivallan osalta käytettiin WHO:n sekä THL:n tyypittelyä väkivallantekojen luonteesta. Toimijuuden teoreettisena kehyksenä hyödynnettiin Jyrki Jyrkämän käyttämää toimijuuden modaliteettiteoriaa sekä Alcinda Honwanan lapsisotilastutkimuksiin pohjautuvaa taktisen toimijuuden käsitettä. Tutkielman aineiston muodostavat kuuden alaikäisenä ilman huoltajiaan Suomeen tulleen, nyt jo täysi-ikäisen nuoren haastattelut. Haastateltavat saapuivat Suomeen vuonna 2015 joko Afganistanista tai Iranista. Nuoria haastateltiin käyttäen syklistä teemahaastattelumenetelmää, jolloin haastateltavia tavattiin kolmeen otteeseen. Tässä tutkielmassa aineiston analyysimenetelmänä käytettiin haastateltavien väkivaltakokemusten osalta teoriaohjautuvaa sisällönanalyysiä ja toimijuuden osalta teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Väkivaltakokemuksiin pohjautuva osa aineistoa jäsenneltiin aluksi väkivaltaa sisältäneiden tilanteiden mukaan. Tämän jälkeen näihin tilanteisiin liittyvät väkivaltakokemukset luokiteltiin väkivallantekojen luonteen mukaisesti. Väkivaltakokemuksiin niveltyvää toimijuutta analysoitiin Jyrki Jyrkämän esittämien kuuden modaliteetin pohjalta. Nämä toimijuuden modaliteetit ovat osaaminen, kykeneminen, haluaminen, täytyminen, voiminen ja tunteminen. Lisäksi aineistoa tarkasteltiin Alcinda Honwanan käyttämän taktisen toimijuuden käsitteen kautta. Tilanteet, joissa avautui taktisen toimijuuden mahdollisuus, nimettiin taktisen toimijuuden ikkunoiksi. Tutkielman tulokset osoittavat, että haastateltavilla oli matkallaan Suomeen yhteensä 119 väkivaltakokemusta, joista 80 % sijoittui Lähi-Itään. Eniten haastateltavat olivat matkallaan kokeneet tarpeidensa laiminlyöntiä, fyysistä väkivaltaa sekä altistumista väkivallalle. Toimijuuden modaliteettien pohjalta tarkasteltuna osaaminen ja täytyminen vähenivät nuorten saapuessa Lähi- Idästä Eurooppaan. Kykeneminen ja voiminen vastaavasti lisääntyivät, kun taas osaaminen ja haluaminen pysyivät vakioina. Tilanteissa, joissa ulkoinen kontrolli väheni, nuoret toteuttivat toimijuuttaan taktisen toimijuuden ikkunoiden kautta. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että nuorten matkalla kokema väkivalta vähensi heidän toimijuuttaan aiheuttamalla pelkoa. Kun väkivalta Eurooppaan tullessa väheni, nuorten toimijuus vastaavasti kasvoi.