"Sinne on pakko päästä... purkaa niitä tunteita... ja elää sen matsin mukana" : jalkapallon miesten Veikkausliigaseura VPS:n kannattajaksi valikoituminen ja kannattajuuden rooli osana identiteettiä. - Autio, Juho (2018)
Suomalainen jalkapallo ja sen kannattajat kärsivät arvostuksen puutteesta, sillä maassa pelin taso ja otteluiden tunnelma ovat monessa mielessä kaukana eurooppalaisesta huipusta. Kaikesta huolimatta Suomeen on vuosien varrella syntynyt monipuolista ja mielenkiintoista jalkapallokulttuuria. Lähes jokaisella miesten Veikkausliiga-joukkueella ja usealla miesten Ykkösen seuralla on tänä päivänä omat kannattajaryhmänsä, jotka kannattavat seuraansa äänekkäästi ja värikkäästi ottelun ajankohdasta, pelipaikasta ja merkityksestä riippumatta. 1990-luvulla heränneeseen kotimaiseen kannattajakulttuuriin on kuitenkin perehdytty akateemisen tutkimuksen parissa vähän, fanitutkimuksen suurimman huomion keskittyessä Suomen jalkapallomaajoukkuetta ja ulkomaisia seurajoukkueita fanittavien kokemusten tarkasteluun.