Tietoisuuden ja elämän analogian rooli Henri Bergsonin teoksessa L'évolution créatrice - Lipsanen, Katariina (2018)
Tässä tutkielmassa käsittelen Henri Bergsonin (1859–1941) teoksessa L’évolution créatrice (1907) esittelemää analogiaa elämän ja tietoisuuden välillä. Analogian taustalla on tarve aidolle elämän ja muutoksen filosofialle. Bergsonin mukaan filosofian historiassa muutosta on tarkasteltu siihen soveltumattomilla käsitteellisillä välineillä. Tämän vuoksi on kehitettävä uusi filosofinen metodi. Tässä tutkielmassa esitän, että tietoisuuden ja elämän välinen analogia on korvaamaton osa tätä uutta metodia. Bergsonin metodissa analogia tai ”analogiapäättely” (raisonnement par analogie) osoittautuu tärkeäksi välineeksi, jonka pohjalta filosofinen ”sisäinen tieto” ja ymmärrys metafyysisistä tärkeistä aiheista kuten liikkeestä ja muutoksesta mahdollistuu.