Viivästetty reflektio pariterapiassa: multimodaalinen keskustelunanalyysi pariterapian vuorovaikutustutkimuksessa - Erkkilä, Pilvi (2018)
Pro gradu –tutkielmani tavoitteena oli tutkia pariterapiassa ilmenevää viivästettyä reflektiota, eli terapeuttien välisissä reflektiivisissä keskusteluissa käsiteltyihin aiheisiin palaamista. Tutkielmani on vuorovaikutustutkimus, jossa hyödynsin keskustelunanalyysin lisäksi myös multimodaalista tarkastelutapaa ja hengityksestä kerättyä fysiologista dataa mittausistuntojen ajalta. Kolmea keskenään erilaista pariterapiaprosessia tarkastelemalla havaitsin, että viivästetyllä reflektiolla voidaan tehdä erilaisia asioita terapiassa, joista kaikki kytkeytyvät merkityksellisiin ja keskeneräisiin aiheisiin palaamiseen. Valitsemissani esimerkkiotteissa viivästetty reflektio ilmensi aiheiden jalostumista, asiakkaan kokemuksen ilmaisemista, asiakkaan kuulluksi tulemista, ongelman uudenlaista määrittelyä, yhteistyösuhteen korjaamista ja uuden merkityksen tavoittamista yhteisesti vuorovaikutuksessa. Vaikka viivästetyn reflektion aiheiden lähtökohta on terapeuttien välisessä reflektiivisessä keskustelussa, osoittautui se myös asiakkaille mahdolliseksi väyläksi tuoda esiin kokemuksia. Hengityksen tarkastelu osoitti, että sen avulla on mahdollista saada lisätietoa sellaisista viivästettyyn reflektioon kytkeytyvistä fysiologisista ilmiöistä, joita ei aina ole silmämääräisesti mahdollista havaita. Osallistujien hengityskäyrissä oli havaittavissa päällekkäisiä poikkeamia sekä hengitysrytmin muutoksia, joista yksi toistuva esimerkki oli huokaiseminen puhujanvaihdoskohdan yhteydessä merkityksellisen aiheen käsittelyn jälkeen. Tutkimalla viivästettyä reflektiota jatkossa voitaisiin saada lisätietoa siitä, mitä muuta viivästetty reflektio terapiatyöskentelyssä mahdollistaa ja toistuvatko tässä tutkielmassa löytyneet havainnot erilaisissa aineistoissa.