Ne niin sanotut "pestuumarkkinat" : palkollisten pestuutapahtumat sanomalehdissä ja muistitiedossa vuosina 1880 - 1920 - Ilmonen, Iina (2018)
Pestuumarkkinat pohjauituvat keskiaikaan, jolloin Ruotsin ja Suomen yhteisen ajan varsinaiset palkkaussäännöt luotiin. Kyseessä oli patriarkaalinen tapa ja pestuumarkkinoita vietettiin vielä 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Erityisesti Hämeen ja Savon alue oli kuuluisa pestuutapahtumistaan, joissa niitä pidettiin paljon. Tilaisuus sijoittui yleensä syyskuun ja lokakuun vaihteeseen ja tarkempi pitoajankohta vaihteli paikkakunnittain. Pestuumarkkinoiden pääasiallinen tarkoitus oli toimia isäntien ja palkollisten välisenä kohtauspaikkana, jossa isännät pestasivat piiat ja rengit vuodeksi palvelukseensa. Pestisopimuksen vahvistukseksi palkolliselle annettiin pestiraha.