”Juurista ylypee”: Murteet ja paikallinen identiteetti suomenkielisessä rap-lyriikassa - Salmela, Iikka (2018)
Tämä tutkielma käsittelee murteiden käytön funktioita suomenkielisessä rap-lyriikassa. Erityisenä kiinnostuksen kohteena on hiphop-kulttuurille ominainen paikallisidentiteettien rakentuminen. Murteellisten valintojen funktioita onkin tutkittu ensisijaisesti suhteessa identiteettien diskursiiviseen rakentumiseen. Tutkimuskysymykset ovat: 1) Minkälaisia murrepiirteitä suomenkielisessä rap-lyriikassa hyödynnetään? 2) Minkälaisia funktioita suomenkielisen rap-lyriikan murteellisella aineksella on paikallisidentiteettien rakentumisen kannalta? 3) Minkälaisia paikallisidentiteettien rakentumiseen liittyviä diskursseja murteelliset valinnat tuottavat suomenkieliseen rap-lyriikkaan?