Vanhemman ammattiaseman ja nuoren ja vanhemman välisen suhteen läheisyyden ja konfliktien yhteys nuorten toiveammatteihin seitsemännellä luokalla - Husgafvel, Emmi; Eskelinen, Sofia (2018)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin vanhemman ammattiaseman ja nuoren ja vanhemman välisen suhteen yhteyttä seitsemäsluokkalaisten nuorten toiveammatteihin. Tutkimus on osa laajempaa TIKAPUU - Alakoulusta yläkouluun -tutkimushanketta. Tämän tutkimuksen aineisto (n = 801) koostui niistä nuorista, jotka seitsemännen luokan keväällä olivat vastanneet toiveammattia koskevaan kysymykseen. Nuorten toiveammatit ja vanhempien ammatit luokiteltiin Tilastokeskuksen (2001) ammattiluokituksen mukaan sosioekonomista asemaa kuvaaviin luokkiin. Nuoren ja vanhemman välistä suhdetta kartoitettiin kyselylomakkeella, jossa nuori arvioi suhdettaan vanhempiinsa läheisyyttä ja konflikteja kuvaavien väittämien avulla. Tulokset osoittivat, että kummankaan vanhemman ammattiasema ei ollut yhteydessä siihen, oliko tytöillä tai pojilla toiveammattia seitsemännen luokan keväällä. Vanhemman ammattiasema ei kokonaisuudessaan ollut yhteydessä myöskään nuoren nimeämän toiveammatin ammattiasemaan. Kuitenkin yksittäisistä yhteyksistä havaittiin esimerkiksi, että vanhempien ollessa työelämän ulkopuolella, tyttäret esittivät äidin kohdalla odotettua todennäköisemmin työntekijäasemaan kuuluvan toiveammatin ja isän kohdalla alemman toimihenkilön asemaan kuuluvan ammatin. Poikien kohdalla havaittiin esimerkiksi, että he nimesivät odotettua todennäköisemmin ylempien toimihenkilöiden ammattiasemaan kuuluvan toiveammatin, kun äiti tai isä oli ammattiasemaltaan ylempi toimihenkilö. Tutkimukset osoittivat myös, että nuoren ja vanhemman välinen suhde oli läheisyyden, mutta ei konfliktien osalta yhteydessä siihen, oliko nuorella toiveammattia vai ei. Läheisyys äidin kanssa oli yhteydessä sekä tyttöjen että poikien kohdalla siihen, oliko heillä toiveammattia, kun taas läheisyys isän kanssa oli yhteydessä pelkästään siihen, oliko tytöillä toiveammattia. Huomionarvoista oli, että yhteys äidin läheisyyden suhteen oli erisuuntainen tytöillä ja pojilla. Nuoren ja vanhemman välinen suhde ei ollut yhteydessä siihen, mikä nuoren nimeämän toiveammatin ammattiasema oli. Tämä tutkimus antaa uutta ja arvokasta tietoa vanhemman ammattiaseman ja nuoren ja vanhemman välisen suhteen vaikutuksesta toiveammattien muodostumiseen seitsemäsluokkalaisilla nuorilla. Tulevaisuudessa olisi tärkeää kiinnittää huomiota esimerkiksi oppilaanohjauksen laatuun koulussa, jotta kaikki nuoret saisivat tukea tulevaisuuden pohtimiseen jo varhaisemmassa vaiheessa. Jatkotutkimuksissa olisi myös tärkeää huomioida yhteiskunnan ja työelämän jatkuva muutos ja sen vaikutukset nuorten toiveammatteihin.