Lasten syntymäpäiväjuhlat taidemuseon palveluna : Jyväskylän taidemuseon Harlekiinin kekkerit - Aho, Maria (2018)
Tutkin Jyväskylän taidemuseon taidetta ja juhlakutsuja yhdistelevää palvelutuotetta Harlekiinin kekkerit. 1998 kehitetty palvelu painottuu syntymäpäiväjuhlien järjestämiseen ja kohderyhmänä ovat lapset. Hahmotan syntymäpäiväjuhlia rituaalisena tapahtumana, jolle tyypillistä ovat arjesta eroavat käytännöt. Taidemuseo instituutiona antaa syntymäpäiväjuhlalle erityisen kontekstin, jossa fyysinen tila sekä erilaiset käytösnormit vaikuttavat lasten toimintaan erotuksena esimerkiksi kotona vietetyistä syntymäpäiväjuhlista. Tutkimukseni eroaa aiemmasta syntymäpäiviä koskevasta kansallisesta tutkimuksesta siinä, että tarkastelemassani tapausesimerkissä juhlan tapahtumapaikkana toimii nimenomaan taidemuseo. Paikannan tutkimukseni lasten taidekasvatukseen ja museopedagogiikkaan. Olen ollut mukana kekkeritoiminnassa havainnoijana ja avustajana, mutta myös vastuuohjaajana. Tutkielmallani haluan osallistua Harlekiinin kekkerit -palvelutuotteen jatkokehittämiseen. Käytän pääasiallisena aineistonani kekkereille tekemiäni ohjaussuunnitelmia, kokemuspäiväkirjaani ja etnografisia havaintojani muiden ohjaajien vetämistä kekkereistä. Lisäksi hyödynnän kekkereillä ottamiani valokuvia ja vuonna 2014 tekemääni museolehtori Sirpa Turpeisen haastattelua sekä tutkimuskirjallisuutta. Analysoin kokemuksiani ja tekemiäni havaintoja kekkereiltä. Niiden pohjalta perustan kehitysehdotukseni kolmelle ydinajatukselle: 1) taiteelliset syntymäpäivät 2) syntymäpäivät lasten näkökulmasta ja 3) syntymäpäivät sosiaalisesti jaettuna kokemuksena. Tutkielmassani ehdotan, että lasten taiteellinen toimijuus otetaan ohjaajien työn lähtökohdaksi. Leikki, mielikuvitus ja avoimuuden asenne voivat olla tapoja pyrkiä lapsilähtöisyyteen Harlekiinin kekkereillä. Lisäksi ehdotan, että syntymäpäivärituaalit ja taide voisivat kietoutua kekkeri-palvelutuotteessa yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jonka myötä hahmottelen syntymäpäiväjuhlaa itsessään taidetapahtumana. Kehitysehdotukset voivat vaikuttaa palvelutuotteen kannalta myönteisesti toiminnan laadukkuuteen, ohjaajien sitoutettavuuteen ja palvelutuotteen markkinoitavuuteen.