Pidentyvän paastojakson vaikutus kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) kasvuun - Nieminen, Kimmo (2018)
Tässä tutkimuksessa seurattiin pidentyvän paastojakson vaikutusta kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) kasvuun ja morfologiaan. 240 kpl 1-vuotiaita kirjolohia jaettiin satunnaisesti neljään eri ruokintarytmiin kolmeen rinnakkaiseen altaaseen. Kontrolliryhmää ruokittiin maanantaista perjantaihin kahdesti päivässä koko 13 viikkoa kestäneen koejakson ajan. Muut ryhmät ruokittiin harvemmin tai harvenevasti. Kontrolliryhmän kirjolohilla oli ruokintapäiviä yhteensä 68, käsittelyllä 1 48, käsittelyllä 2 43 ja käsittelyllä 3 38 päivää. Kokeen viimeiset neljä viikkoa kaikki ryhmät ruokittiin maanataista perjantaihin kaksi kertaa joka päivä. Ravinnon kulutusta seurattiin jatkuvasti. Näytteitä otettiin neljän, yhdeksän ja kolmentoista viikon jälkeen. Tällöin kaikki kalat punnittiin ja pituudet mitattiin. Näytekaloilta poistettiin sisäelimet ja niiden maksa, suolistorasva, tyhjennetty mahalaukku ja mahalaukun sisältö punnittiin. Lisäksi määritettiin mahalaukkujen tilavuudet ja maksojen vesipitoisuudet. Näytekaloilta otettiin myös verinäytteet, joista analysoitiin hematokriitti sekä plasmasta kloridipitoisuus. Kokeen lopussa kontrollikalat olivat merkitsevästi suurempia (235,3 ± 27,8 g) kuin käsittelyn 3 kalat (134,7 ± 24,5 g). Kuntokertoimissa, kasvukertoimissa (SGR), rehukertoimissa eikä mahojen tilavuuksissa havaittu merkitseviä eroja käsittelyiden välillä. Lasketut kompensaatiokertoimet kasvun ja rehunkulutuksen osalta jäivät pieniksi ja kompensaatiokasvu vähäiseksi.