Debating transitional arrangements : parliamentary construction of labor migration policies in Finland and Sweden surrounding the eastern enlargement of the European Union - Lakka, Emilia (2018)
Tässä tutkielmassa vertaillaan Suomen ja Ruotsin kansanedustuslaitoksissa kevään 2004 aikana käytyjä debatteja työvoiman vapaata liikkuvuutta rajoittavien siirtymäaikojen käyttöönotosta Euroopan Unionin itälaajentumisen kontekstissa. Koska työvoiman uskottiin liikkuvan aiempaa enemmän unionin vanhojen ja uusien jäsenten välillä, monet vanhat jäsenmaat ottivat käyttöön erilaisia siirtymäaikoja, joilla pyrittiin hillitsemään suhteellisesti köyhempien Itä- ja Keski-Euroopan maiden kansalaisten saapumista työmarkkinoilleen. Myös Vanhasen punamultahallitus Suomessa ja Perssonin sosialidemokraattinen vähemmistöhallitus Ruotsissa ehdottivat tällaisia määräaikaisia säännöksiä suojellakseen työmarkkinoitaan. Laajan julkisen keskustelun ja useiden vastaehdotusten siivittämänä Ruotsin parlamentti pidättäytyi ottamasta käyttöön siirtymäaikoja hallituksen esityksestä huolimatta, kun taas Suomessa hallituksen esitys voitti selvin numeroin, kohdaten vastustusta ainoastaan Vihreän liiton ja Kansallisen Kokoomuksen edustajilta.