Tekoäly liiketoiminnan ennakoinnissa - Ojansuu, Ilari (2018)
Erilaiset liiketoiminnan dataa jalostavat järjestelmät ovat herättäneet mielenkiintoa organisaatioissa. Laaja datan keruu ja mallintaminen mahdollistavat organisaatioiden päätöksenteon siirtymisen entistä enemmän intuitiivisesta päätöksenteosta datapohjaiseen päätöksentekoon. Tarkoituksenmukaiset ennusteet tarjoavat organisaatioille pohjaa niin strategiselle, kuin myös operatiiviselle päätöksenteolle. Ennusteet tarjoavat siis mahdollisesti merkittävää hyötyä organisaation toiminnalle ja kilpailukyvylle. Tutkielma tehtiin kirjallisuuskatsauksena ja tutkielman tarkoituksena oli tarkastella tekoälyn hyödyntämistä liiketoiminnan ennakoinnin näkökulmasta. Tutkielmassa tarkasteltiin tekoälyn sovelluksien ominaisuuksia ja verrattiin näitä ennakoivan analytiikan vaatimiin ominaisuuksiin. Tekoäly ja erityisesti neuroverkot tarjoavat potentiaalisen ratkaisun perinteisen ennakoivan analytiikan kohtaamiin ongelmiin, ja koneellinen tietojenkäsittely soveltuu hyvin massiivisten datamäärien käsittelyyn. Liiketoiminnasta kerättyyn dataan sisältyy usein paljon epälineaarisia asiayhteyksiä. Neuroverkoilla pystytään tehokkaasti tunnistamaan tällaiset suhteet datan pohjalta, ja usein tekoälyllä toimiva järjestelmä kykenee osoittamaan asiayhteyksiä, joita ei perinteisillä menetelmillä ole tunnistettu. Aihealueen tutkimukset osoittavat, että tekoäly soveltuu monipuolisesti liiketoiminnan erilaisiin ennakoinnin tehtäviin. Ihmisen ja koneen päätöksenteon vahvuudet täydentävät toistensa heikkouksia ja tekoälyä voidaankin hyödyntää myös käyttäjää tukevana työkaluna. Laajempi tekoälyn käyttöönotto liiketoiminnan ennakoinnin tehtäviin vaatii lisätutkimusta aiheesta, jotta voidaan muodostaa kattavat ohjeistukset oikeaoppisten järjestelmien kehittämiselle.