Analytiikka- ja mainoskirjastot mobiilisovelluksissa : näkökulmana käyttäjän yksityisyys - Väisänen, Jere (2018)
Mobiilisovellusten määrän kasvaessa erilaiset analytiikkaa keräävät kirjastot tulevat yhä tärkeämmäksi osaksi käyttäjäymmärryksen ja mainostuksen pro-sessia. Nämä kirjastot keräävät paljon käyttäjän näkökulmasta yksityistä dataa, ja tämän on havaittu olevan monien mielestä huolestuttavaa sen laajuuden vuoksi. Tämä tutkielma keskittyi tarkastelemaan niitä riskejä, jotka liittyvät sekä tarpeettoman yksityisen datan keräämiseen käyttämällä erilaisia seurantatekno-logioita, sekä tätä dataa prosessoivien ja tallentavien tahojen tietoturvaongel-miin jotka voivat johtaa käyttäjien datan vuotamiseen ulkopuolisille tahoille. Kirjallisuuden mukaan seurantateknologiat on jaettu neljään ryhmään: Laite ID, geolokaatio, tiedostot ja metadata, sekä sovelluskohtainen data. Tämän datan avulla voidaan luoda yksilöllisiä profiileja käyttäjistä ja tunnistaa käyttäjien vä-lisiä yhteyksiä. Lisäksi käyttäjien asenteiden vaikutusta kerätyn datan ja sen käytön suhteen selvitettiin tehtyjen tutkimusten pohjalta. Selvisi, että moni käyttäjä on kiinnittänyt huomiota yksityisyyteen, mutta ei välttämättä ymmärrä datan keräyksen laajuutta tai asetuksia joiden avulla sovelluksille saatavilla olevaa yksityisen datan määrää voidaan vähentää.