Johtajien virheorientaatio ja sen yhteys johtotehtäviin liittyviin huolenaiheisiin - Suni, Janita; Sundström, Meri (2018)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin suomalaisten johtajien virheorientaatiota ja sen yhteyttä johtotehtäviin liittyviin huolenaiheisiin. Lisäksi tutkimme, miten ikä ja sukupuoli vaikut-tavat virheorientaatioon sekä muuntavat virheorientaation ja johtotehtäviin liittyvien huolenaiheiden välistä yhteyttä. Tutkittavat (n=723) olivat suomalaisia johtotehtävissä työskenteleviä henkilöitä, jotka osallistuivat kyselytutkimukseen vuonna 2017. Tutkituis-ta naisia oli 43,8 % ja kaikkien vastanneiden keski-ikä oli 52,7 vuotta (vaihteluväli 27–69). Johtajien virheorientaatiota tutkittiin kyselyssä kolmen kuvaajan avulla: 1) kyky käsi-tellä virheitä, 2) virheille altistavien riskien ottaminen ja 3) virheiden jännittäminen. Joh-totehtäviin liittyviä huolenaiheita tutkittiin myös kolmella kuvaajalla: 1) huoli epäonnis-tumisesta, 2) huoli työn ja muun elämän epätasapainosta sekä 3) huoli vaikeuksista ja ongelmista. Tulokset osoittivat, että virheiden jännittäminen on suomalaisten johtajien keskuudessa melko vähäistä. Lisäksi naisjohtajat raportoivat useammin kykyä käsitellä virheitä kuin miesjohtajat. Iällä ei ollut vaikutusta johtajien virheorientaatioon. Regres-sioanalyysin tulosten mukaan, jos johtajien keskuudessa kykyä käsitellä virheitä raportoi-tiin vähemmän tai virheiden jännittämistä ja virheille altistavien riskien ottamista rapor-toitiin enemmän, koettiin myös enemmän huolia vaikeuksista ja ongelmista. Lisäksi ne johtajat, jotka jännittivät virheitä enemmän, kokivat enemmän huolia epäonnistumises-ta. Iän muuntavaa vaikutusta tarkasteltaessa havaittiin, että mitä enemmän nuoret johta-jat raportoivat kykyä käsitellä virheitä, sitä vähemmän he kokivat huolia vaikeuksista ja ongelmista. Lisäksi mitä enemmän nuoret johtajat raportoivat virheille altistavien riskien ottamista, sitä vähemmän he kokivat huolia epäonnistumisesta. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että suomalaisten johtajien virheorientaatio on yhteydessä johtotehtäviin liitty-viin huolenaiheisiin. Tietoa virheorientaatiosta voidaan hyödyntää työyhteisöissä vähen-tämällä virheiden aiheuttamia huolia esimerkiksi aktiivisen virhetilanteiden hallinnan harjoittelun avulla.