"Mehän ollaan sen robotin tekijöitä" : teknostressin lieventäminen IT-kehittäjien näkökulmasta - Valkonen, Sanna (2018)
Jatkuva teknologian läsnäolo ja saatavilla olevuus pakottavat yksilöt päivittäin kosketuksiin teknologian kanssa. Usein teknologiaa tarvitaan myös työtehtävien suorittamiseen. Piste, jossa teknologiasta tulee enemmän vihollinen kuin ystävä, on erilainen jokaisella. Tätä teknologian aiheuttamaa stressitasojen nousua kutsutaan teknostressiksi. Organisaatiokulttuurissa teknostressi voidaan kuvata stressi-ilmiönä, joka johtuu teknologian käytöstä organisaation tehtäviin. Teknologian vuoksi stressin kokeminen alkaa olla yleisempää. Tämän tutkielman aiheena on teknostressin kokeminen IT-organisaatiossa sekä IT-kehittäjinä työskentelevien henkilöiden keinot lieventää kokemaansa teknostressiä ja vaikuttaa siihen. Aluksi tutkielmassa käydään läpi aiempaa tutkimusta ja kirjallisuutta teknostressi-ilmiöstä. Pääpaino on tutkimusosiossa, jossa selvitettiin teemahaastattelututkimuksella IT-kehittäjinä työskentelevien keinoja lieventää teknostressiä ja vaikuttaa siihen. Haastatteluita toteutettiin yhteensä 11 maaliskuussa 2018. Lopputuloksena saatiin selville keinoja, joilla IT-kehittäjät lieventävät kokemaansa teknostressiä kolmessa eri vaiheessa, joko ennaltaehkäisevästi, hyväksyen tai toipuen jo muodostuneesta rasitteesta. Tulosten avainsanoiksi muodostuivat ennakointi ja asenne. Monet suhtautuivat teknologian tuomiin haasteisiin hyväksyvästi ja ymmärtäen ne. Haastateltavat pyrkivät työpäivien sujuvoittamiseen ja ennakoivat tilanteita jo etukäteen, esimerkiksi varaamalla aikaa omille töilleen kalenterista tai varaamalla työtehtäviä, joita voi tehdä yhteysongelmista huolimatta. Mielenkiintoinen tulos oli se, etteivät IT-kehityksen parissa työskentelevät henkilöt pelkää teknologian vievän heidän työtään – päinvastoin – he jopa tavoittelevat sitä. Tämä tutkielma täytti tutkimusaukkoa yksilöiden keinoista lieventää teknostressiä. Löydetyt tulokset avaavat uusia jatkotutkimusaiheita, kuten lieventämisen keinojen yksityiskohtaisempi tutkimus, tutkimus toisenlaisessa organisaatioissa tai tarkempi analyysi lieventämisen keinojen toimivuudesta.