Yhteenveto: | Tutkielmani tavoitteena on taiteilija ja muotoilija Liisi Beckmannin taiteilijajäämistön kautta tuoda esiin erityispiirteitä ja haasteita, joita fyysisiin taiteilijajäämistöihin ja niiden käsittelyyn yleisesti liittyy. Lisäksi tutkin mahdollisuuksia taiteilijajäämistöjen käsittelyprosessien kehittämiseen, ja tarkastelen museoiden, arkistojen ja taiteilijajärjestöjen roolia tähän liittyen.
Tärkeää aineistoa tutkielmassani ovat taiteilija Liisi Beckmannin taiteilijajäämistö ja siihen kuuluvat taideteokset. Tutkielmani yksi osa on inventointiprosessi, jossa inventoin otannan Liisi Beckmannin taiteilijajäämistön teoksista. Otannan teosten tunnistevalokuvien kuvaaminen ja luettelointi on osa inventointiprosessia. Keskeinen lähde tutkielmaani varten ovat olleet toteuttamani asiantuntijahaastattelut. Tutkielmani sisältää myös Liisi Beckmannin lyhyen biografian.
Beckmannin taiteilijajäämistön käsittely ja taideteosten inventointiprosessi toi esiin monia erityispiirteitä ja haasteita, joita on mahdollista nähdä muissakin taiteilijajäämistöissä. Taiteilijajäämistö on kokonaisuutena ainutlaatuinen, koska arkistoaineisto ja teokset kertovat taiteilijan luomisprosessista ja taiteellisesta tuotannosta laajemmin kuin esimerkiksi pelkät taideteokset. Taiteilijajäämistön seulonnassa olisi otettava huomioon yhteydet arkistoaineiston ja taideteosten välillä.
Museoiden ja arkistojen olisi hyvä toimia sekä asiantuntijoina että koordinoijina taiteilijajäämistöjen käsittelyä ja organisointia koskevissa asioissa. Suomessa olisi tarve fyysisten taiteilijajäämistöjen käsittelyä koskevalle kansalliselle ohjeistukselle. Hyvä olisi, jos taiteilijajärjestöjen, taidemuseoiden ja arkistojen toimesta toteutettaisiin ohjeistusta sekä perikunnille että ennakoivasti taiteilijoille.
|