Minimointiongelmien ratkaiseminen variaatiolaskentaa käyttäen - Partanen, Veera (2018)
Tutkitaan esimerkkejä käyttäen, kuinka variaatiolaskennan avulla voidaan ratkaista minimointiongelmia. Esimerkkeinä ovat brakistokroniongelma, valon nopein reitti, päistään ripustettu naru ja saippakalvon yhtälö. Keskeisenä tuloksena on Euler-Lagrangen yhtälö, joka johdetaan funktionaalin variaatiomuodon avulla.