Lastentarhanopettajataustaisten luokanopettajien kokemuksia ammatinvaihdosta ja ammatti-identiteetistä - Raitanen, Essi; Anttonen, Saila (2018)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia kokemuksia lastentarhanopettajataustaisilla luokanopettajilla ja luokanopettajaopiskelijoilla on ammatinvaihdosta ja ammatti-identiteetistä. Lisäksi tarkasteltiin, oliko lastentarhanopettajataustalla merkitystä luokanopettajan opintojen ja työssä toimimisen kannalta. Tutkimuksen aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Tutkimusaineisto kerättiin keväällä 2018. Aineisto koostui kolmesta luokanopettajaopiskelijan ja neljästä luokanopettajan yksilöhaastattelusta. Aineistoa analysoitiin sisällönanalyysiä hyödyntäen sekä aineistolähtöisesti että teoriaohjaavasti. Tutkimustulosten perusteella lastentarhanopettajanopettajan ammatti oli suurimmalle osalle haastateltavista varavaihtoehto, sillä suurin osa oli hakenut ensimmäisenä vaihtoehtona luokanopettajakoulutukseen. Luokanopettajakou- lutukseen hakeutumisen syinä olivat useimmiten tutkittavien aiemmat työkoke- mukset lasten kanssa ja opinnot, jotka herättivät mielenkiinnon luokanopettajan työtä kohtaan. Haasteltavat kuvasivat luokanopettajan ammatti-identiteettiään myönteisenä ja koko ajan kehittyvänä. Tärkein tutkimustulos oli, että lastentar- hanopettajataustalla koettiin olevan paljon merkitystä luokanopettajan työn kannalta. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä opettajakoulutuksen opiskelijavalintakoemenettelyjä.