Characterization of MagneTOF ion detector and Bradbury-Nielsen ion gate - Takkinen, Antti (2018)
Moniheijastava lentoaikamassaerotin (engl. Multi-Reflection time-of-flight mass separator) on korkearesoluutioinen ionien massojen erotteluun ja mittaamiseen käytettävä laitteisto, jollaisen rakentaminen aloitettiin syksyllä 2016 kiihdytinlaboratorion IGISOL-ryhmässä. Tässä tutkielmassa kartoitettiin laitteistoon liitettävien MagneTOF ioni-ilmaisimen ja Bradbury-Nielsen -ioniportin toimintaa. Ilmaisinta käytetään laitteistolla eroteltavien io\-nien havaitsemiseen ja ioniportin avulla kiinnostuksen kohteena olevat ionit voidaan erotella muista hiukkasista. Tyhjiökammioon rakennettiin koeasetelma, jolla voitiin testata sekä ioniportin että MagneTOF-ilmaisimen toimintaa käyttäen samanaikaisesti tuotettuja kalium, rubidium, ja cesium ioneja. Ilmaisimen valmistajan ohjeistamat mittaukset sopivan käyttöjännitteen määrittämiseksi suoritettiin onnistuneesti ja ilmaisimesta saatu signaali vastasi hyvin odotuksia. Ioniportin ominaisuuksia tutkittiin vertailemalla mitattuja ioni\-en lentoaikoja laskennallisesti määritettyihin. Myös aikaa, joka tarvitaan portin täysin avaamiseen ja sulkemiseen, tutkittiin.