Kotoutumiskoulutus osana kotoutumisen edistämistä - Sidoroff, Katja (2018)
Sidoroff, Katja. 2018. Kotoutumiskoulutus osana kotoutumisen edistämistä. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteiden laitos. 70 sivua. Kotoutumiskoulutuksesta on vaikea puhua irrallaan kotoutumisesta. Onnistunut kotoutumiskoulutus, esimerkiksi tavoitteena olleen kielitaidon saavuttaminen ja koulutuksen jälkeinen työelämään tai opiskelupolulla eteenpäin pääseminen, vaikuttavat myönteisesti myös kotoutumiseen. Toisaalta kotoutumiskoulutuksessa esiin nousevat haasteet voivat näkyä heikkona kotoutumisena tai kotoutumisen viivästymisenä. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää mitkä tekijät vaikuttavat kotoutumiskoulutuksen onnistumiseen ja mitä haasteita siinä voi olla kahdeksan haastatellun asiantuntijan ja kotoutujan näkökulmasta. Tutkimus on laadullinen haastattelututkimus ja aineisto on analysoitu teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Taustateorioina ovat Berryn kulttuurisen sopeutumisen teoria ja Heckmannin sekä Penninxin ja Garcés-Mascareñasin teorioiden yhdistelmä kotoutumisen ulottuvuuksista. Tutkimuksen mukaan kotoutumiskoulutuksen onnistumiseen vaikuttavat ennen kaikkea kielen oppiminen ja työllistymismahdollisuuksien tukeminen. Koulutuksen haasteita ovat opiskeluun ja oppimiseen vaikuttavat kulttuuriset ja uskonnolliset rajoitteet; kotoutujien heikko koulutustausta; jatko-opintojen korkeat kielitaitovaatimukset; ajoituksen epäonnistuminen palvelujen tarjoamisessa sekä kotoutumisajan pitkittymisen aiheuttamat ongelmat. Tutkimuksessa pohditaan kotoutumiskoulutuksesta nousseiden teemojen ja kysymysten avulla kotoutumisen onnistumista ja haasteita myös eurooppalaisessa viitekehyksessä. Muiden maiden maahanmuuttohistoriaan, -politiikkaan ja kotoutumismalleihin tutustuminen voi auttaa myös suomalaisen kotoutumisen kentän ymmärtämisessä ja kehittämisessä.