Mardiros Sanoukian: Kuopiolaisen kosmopoliitin elämä ja taiteellinen tuotanto - Jääskeläinen, Jaana (2018)
Mardiros Sanoukian (1929-1997) oli kuopiolainen taidemaalari ja taidevalokuvaaja. Hänen taiteellinen matkansa alkoi Beirutista syventyen taiteelliseksi elämäntavaksi Pariisissa, päättyen lopulta Kuopioon. Hänen monipuolinen taiteellinen tuotantonsa kattaa useita erilaisia tekniikoita, joita hän kehitti saavuttaakseen tavoitellun päämäärän. Kuopiossa Sanoukian tunnetaan valokuvaajana, joka kuvasi kaupunkia ja sen lähiympäristöä kaksikymmentä vuotta aina kuolemaansa saakka. Hän jäi kuitenkin suuremmalle yleisölle tuntemattomaksi.