Käytettävyyden vaikutus mobiililaitteen ostopäätökseen kuluttajan näkökulmasta - Flink, Lauri (2018)
Tämän pro gradu -tutkielman keskeisenä sisältönä ovat mobiililaitteet, niiden ostopäätös ja käytettävyyden vaikutus ostopäätökseen kuluttajan näkökulmasta. Tutkielmassa selvitetään yleisimpiä ominaisuuksia ja muita tekijöitä, jotka vaikuttavat mobiililaitteen ostopäätökseen ja käytettävyyden vaikutusta ostopäätökseen. Tässä tutkimuksessa mobiililaitteista tarkastellaan pääasiassa älypuhelimia ja muita matkapuhelimia. Informaatioteknologia sekä samalla myös mobiiliala ja mobiililaitteet kehittyvät jatkuvasti, joten tämä on nykyään hyvin ajankohtainen aihe. Mobiilialasta onkin tullut erittäin kilpailtu ala. Mobiililaiteella on oltava tiettyjä vahvuuksia, joilla se erottuu monien kilpailevien laitteiden joukosta positiivisella tavalla. On siis tärkeää tutkia yleisiä ominaisuuksia ja muita tekijöitä, jotka yhdistävät menestyviä mobiililaitteita ja joilla on vaikutus ostopäätökseen. Tutkimuskysymykset ovat seuraavat: ”Mitkä tekijät vaikuttavat mobiililaitteen ostopäätökseen kuluttajan näkökulmasta?” ja ”Mikä on käytettävyyden vaikutus mobiililaitteen ostopäätökseen kuluttajan näkökulmasta?” Ostopäätökseen vaikuttavien tekijöiden tarkastelu toteutetaan tekemällä aihepiiriin pohjautuva kirjallisuuskatsaus, jossa havainnot kootaan aiemmin suoritettujen tutkimuksien tuloksista. Löydetyt tulokset toimivat perustana empiiriselle tutkimukselle ja uusille tutkimustuloksille. Käytettävyyden vaikutusta ostopäätökseen tarkastellaan empiirisen tutkimuksen avulla. Tulokset ovat tärkeitä varsinkin mobiililaitevalmistajille tarjoten tietoa esimerkiksi kilpailuedun tavoitteluun.