Teknisen velan hallinnoinnin viitekehykset: tiimin näkökulma - Lehojärvi, Jaana (2018)
Teknisen velan (Technical Debt, TD) käsitteiden ja konseptin käyttö on lisääntynyt paljon viimeisinä vuosina, mikä kuvastaa myös yritysmaailman herännyttä kiinnostusta aiheeseen. Teknisen velan negatiivisten vaikutusten ulottuessa ohjelmistotuotantoyrityksistä ohjelmistojen käyttäjiin ja koko ympäröivään maailmaan, velan hallinnoinnin merkitys kasvaa. Ohjelmistojen jatkokehityksen hankaloituminen tai estyminen tarkoittaa ylimääräisiä kuluja. Samalla kun käytännön tekijöiden kiinnostus on herännyt, on myös syntynyt tarve erilaisille malleille, viitekehyksille ja esimerkkiratkaisuille, työvälineille, joiden avulla käytännössä teknisen velan hallinnointia voitaisiin tehdä. Teknisen velan hallin-nointia (Technical Debt Management, TDM) on parhaan kompromissin löytäminen kullekin projektille tai tuotteelle. Tämä tutkimus perustui oletetukseen, ettei kirjallisuudessa ole vielä tiimitasolle soveltuvaa, kokonaisvaltaista teknisen velan hallinnoinnin viitekehystä. Tutkimuksen tavoitteena olikin rakentaa kir-jallisuuskatsauksien ja empiiriseen osion perusteella alustavat teknisen velan hallinnoinnin yleinen ja tasoittainen (tiimi) viitekehys. Viitekehykset toimivat siten apuvälineinä rakennettaessa käytännön teknisen velan hallinnoinnin malleja tai prosesseja tiimitasolle. Tutkimusstrategiana käytettiin suunnittelutieteellistä tutkimusta ja lähestymistapana suunnittelutieteellistä prosessia (DSRM), jossa tutkittavia artefakteja rakennetaan iteratiivisesti. Tämän tutkimuksen artefakteja ovat yleinen ja tasoittainen (tiimi) viitekehys. Rakennetut viitekehykset sekä esimerkkimalliratkaisu arvioitiin asiantuntijoille suunnatulla kyselytutkimuksella. Viitekehykset ja esimerkkimalliratkaisu arvioitiin varsin toimiviksi ja käyttökelpoisiksi asiantuntijoiden kyselytutkimuksessa. Kyselytutkimuksen tuloksista esiin nousseet tärkeimmät havainnot muutettiin viitekehysten kehitystoimenpiteiksi, jotka seuraavalla iterointikierroksella toteutettiin. Kyselytutkimuksesta selvisi myös teknisen velan hallinnoinnin olevan vielä varsin puutteellista, eikä termin tuntemuskaan tiimeissä ole kattavaa.