Tekoälyn hyödyntäminen Japanin terveydenhuollossa - Ojalainen, Anniina (2018)
Tutkielmassa käsitellään tekoälyn hyödyntämistä Japanin terveydenhuollossa kirjallisuuskatsauksen avulla. Tutkielmassa määritellään tekoälyn käsite monitieteellisestä näkökulmasta. Lisäksi tutkielmassa käydään läpi tekoälyn kehityshistoria Japanissa. Tutkielmassa tehdään lyhyt yleiskatsaus informaatioteknologian ja tekoälyn käyttöön Japanin terveydenhuollossa. Sen lisäksi nostetaan esille kolme esimerkkiä havainnollistamaan tekoälyn kehitysastetta ja käyttöä Japanin terveydenhuollossa. Nämä Japanin lääketieteellisen tekoäly-tutkimuksen esimerkit ovat tekoälyllä varustetut robotit Parlo ja Pepper, tekoälyjärjestelmä HIKARI, sekä Kioton yliopistossa kehitetty tekoälyjärjestelmä, joka tulkitsee fMRI-kuvantamisella saatuja aivokuvia. Tutkielma pyrkii sel-keyttämään tekoälyn käyttöä Japanin terveydenhuollossa ja luomaan pohjaa tarkastellulle mahdollisuuksista käyttää tekoälyä Suomen terveys- ja sosiaalialalla. Tutkielmassa selvisi kuinka Japanissa on tekoälyä kehitetty jo 1960-luvulta lähtien ja kuinka tekoälyä on hyödynnetty käytännössä Japanilaisissa sairaaloissa. Tutkielmassa huomataan kuinka polarisoitunutta tekoälyn ja ylipäätään informaatioteknologian käyttö on japanilaisissa sairaaloissa. Tutkielmassa lopuksi pohditaan mahdollisia näkökulmia lisätutkimukseen tekoälyn käytöstä terveydenhoitoalalla muiden tekoälyn tutkimusta vahvasti tukevien valtioiden, kuten Yhdysvaltojen ja Kiinan, osalta.