Digitalisaatio pk-yritysten liiketoiminnan kansainvälistymisen välineenä - Toivakka, Juuso (2018)
Toivakka, Juuso Digitalisaatio pk-yritysten liiketoiminnan kansainvälistymisen välineenä Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2018, 29 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja(t): Clements, Kati Digitalisaatio on nykypäivän trendikäs ilmiö, joka on laaja-alaisesti esillä kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Kokonaisvaltaisesti digitalisaatio voidaan määritellä tarkoittavan erilaisten teknologisten ratkaisuiden integrointia ihmisten jokapäiväiseen elämään. Näitä teknologioita ovat esimerkiksi pilvipalvelut, sosiaalinen media, big data, robotiikka ja automaatio sekä asioiden internet. Digitalisaation vaikutukset liiketoimintaan ovat niin ikään merkittävät, ja yritykset joutuvatkin usein uudistamaan liiketoimintaansa digitalisaation seurauksena. Digitalisaatio voi kuitenkin olla myös työkalu, jolla haetaan kasvua, kannattavuutta sekä kilpailukykyä. Yllä mainittuja teknologioita hyödyntämällä nämä tavoitteet voidaan saavuttaa karsimalla kuluja, tehostamalla toimintaa ja tarjoamalla parempia asiakaskokemuksia. Suurten yritysten lisäksi digitalisaatio vaikuttaa myös pk-yritysten toimintaan. Digitaalisten teknologioiden hyödyntäminen ei ole pk-yrityksissä yleensä yhtä korkealla tasolla, johtuen esimerkiksi resurssien vähyydestä, tietotaidon puutteesta tai siitä, että tarvetta digiloikan ottamiselle ei ole nähty tarpeellisena. Digitalisaation hyödyntämismahdollisuudet ovat kuitenkin tuoneet mukanaan myös globaalin kilpailun, tehden pk-yrityksille entistä vaikeammaksi jättää digitalisaation tarjoamat hyödyt käyttämättä. Kehityksen myötä yhä useamman pk-yrityksen täytyy myös lähteä hakemaan kasvua ja markkinoita kotimaan ulkopuolelta pysyäkseen kilpailukykyisenä. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa kandidaatintutkielmassa selvitetään ja esitellään erilaisia digitaalisia työkaluja ja keinoja joita pk-yritykset voivat hyödyntää kansainvälistymisprosessissaan.