Lethal Love of the Informal Pleasure Industry in the Caribbean: How Sociocultural Factors and Perceived Risk of AIDS in Transactional Sex Contribute to HIV-related Risky Sexual Behavior in the Dominican Republic - Jäntti-Ciprian, Annukka (2018)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella sosiokulttuurisia tekijöitä ja näennäistä AIDS-riskiä, jotka voivat vaikuttaa HIV-infektioon liittyvään riskialttiiseen seksuaaliseen käyttäytymiseen transaktionaalisessa seksissä Dominikaanisessa tasavallassa. Transaktionaalinen seksi on tunnistettu yhtenä kohonneen HIV-riskin tärkeimmistä rakenteellisista tekijöistä. Transaktionaalisessa seksissä erityisesti nuoret naiset ovat usein henkilöitä, jotka ovat taipuvaisia riskialttiiseen seksuaalisen käyttäytymiseen. Tässä tutkimuksessa pyritään antamaan alustava analyysi tälle monimutkaiselle ilmiölle jatkotutkimuksia ja interventioita varten. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkija itse keräsi työssä käytetyn datan Dominikaanisessa tasavallassa hyödyntäen syvähaastatteluja sekä yhtä ryhmähaastattelua, jotka kaikki toteutettiin espanjaksi tammi-helmikuussa 2017. Tutkielmassa käytetään Wingoodin ja DiClementen sovellusta sukupuolen ja vallan teoriasta teoreettisena kehyksenä, joka on nykyaikainen sovellus Connellin klassisesta sukupuolen ja vallan teoriasta. Epärealistisen optimismin käsite lisättiin teoreettiseen katsantokantaan antamaan syvempää ymmärrystä seksuaalisen riskikäyttäytymisen affektiivisista tekijöistä, mikä kytkeytyy suoraan teorian kolmanteen rakenteeseen. Tutkimusaineisto analysoitiin temaattisesti hyödyntäen osittain Wingoodin ja DiClementen sovellusta. Tulokset osoittavat, että machismon voimakas esiintyvyys sekä katolisen kirkon vaikutus sosiaalipolitiikkaan Dominikaanisessa tasavallassa vaikuttavat negatiivisesti seksuaaliseen riskikäyttäytymiseen transaktionaalisessa seksissä. Perinteinen maskuliinisuusideologia ei edistä seksuaalista viestintää ja neuvottelua turvallisesta seksistä. Uskottomuus ei ole harvinaista, mutta luottamusta seksuaalikäyttäytymisessä vaaditaan kuitenkin usein. Lisäksi miesten tekemä väkivalta aiheuttaa naisille ahdinkoa. HIV on edelleen erittäin stigmatisoiva sairaus, ja seksuaalisuutta pidetään tabuna, mikä voi estää seksuaaliterveystarkastuksiin hakeutumista. HIVin ennaltaehkäisytoimien suunnittelussa ja kohdentamisessa on otettava huomioon transaktionaalisen seksin osapuolten relationaalinen dynamiikka sekä ne kulttuuriset normit ja konteksti, joissa nämä seksuaaliset kanssakäymiset esiintyvät.