Tarinoita eräästä organisaatiomuutoksesta - Grahn, Hilkka (2011)
Tässä tutkimuksessa selvitetään, miten henkilöstö kokee organisaatiomuutoksen ja miten työhyvinvointi nousee esiin henkilöstön kertomuksissa. Tutkimuksen kohteena on osa Pohjois-Pohjanmaan apteekeista. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla kuutta eri työntekijää kolmesta eri apteekista sekä hankkeen toteuttanutta konsulttia. Aihetta käsiteltiin seuraavan tutkimuskysymyksen kautta: Miten haastateltavat kertovat kokeneensa kehittämishankkeena toteutetun organisaatiomuutoksen? Tutkimuksen alakysymys on: miten työhyvinvointi nousee esiin henkilöstön kertomuksissa? Tutkimus on laadullinen, ja työn taustateoria pohjautuu konstruktivismiin, tarkemmin narratiivisuuteen. Aineisto tuotettiin teemahaastatteluilla. Aineisto on analysoitu Gergenin ja Gergenin (1988) narratiivimuotoanalyysin avulla. Tutkimuksessa tehdään kaksi keskeistä päätelmää: 1) organisaatiomuutos tarvitsee selkeän alun ja lopun, jotta henkilöstö pystyy sen ensinnäkin hyväksymään ja myös toteuttamaan sekä 2) organisaatiomuutos näyttäytyy muutoksessa mukana oleville eri tavoin, ei lineaarisena prosessina.