Monikulttuurinen väkivaltatyö turvakodeissa - Parviainen, Tiia (2018)
Tutkimus käsittelee monikulttuurista väkivaltatyötä parisuhdeväkivaltaa kokeneiden maahanmuuttajanaisten kanssa. Tutkimuksessa kysytään, millaiseksi väkivaltatyöntekijät hahmottavat työskentelyn uudessa monikulttuurisemmassa ympäristössä, minkälaisia vahvuuksia, heikkouksia ja kehittämismahdollisuuksia työskentelyssä on, ja miten maahanmuuttajanaisen erilaiset asemat ja taustat vaikuttavat väkivaltatyöskentelyyn ja väkivaltakierteen katkaisemiseen. Tutkimus jäsentää maahanmuuttajanaisten erilaisia asemia, jotka vaikuttavat heidän toimijuuteensa ja kykyyn vastaanottaa apua sekä sitä, mikä näiden asemien vaikutus on verrattuna valtaväestön kanssa tehtävään väkivaltatyöhön. Tarkastelun kohteena ovat myös turvakodin työntekijöiden arvio monikulttuurisen väkivaltatyön nykyisestä tasosta turvakodeissa sekä väkivaltatyöskentelyn kehittämistoiveet. Tutkimusmenetelmänä on käytetty laadullista sisällönanalyysia. Teoreettisena viitekehyksenä on käytetty intersektionaalista teoriaa. Sisällönanalyysin keinoin aineistosta oli eroteltavissa maahanmuuttajanaisten toimijuuteen vaikuttavia tekijöitä, jotka liittyivät yksilöllisiin, institutionaalisiin sekä yhteiskunnallisiin ja kulttuurisiin tekijöihin. Väkivaltatyöskentelyä pyritään toteuttamaan kaikille asiakkaille samalla periaatteella asiakkaan yksilöllisyys ja erityispiirteet mahdollisuuksien mukaan huomioiden. Suurimpana työskentelyyn vaikuttavana tekijänä oli yhteisen kielen puuttuminen, muita olivat eroavat näkemykset, psyykkiset tekijät ja yhteiskunnallinen asema. Maahanmuuttajataustaisilla naisilla esimerkiksi kielitaidon tai oleskeluvan puute saattoivat olla sellaisia avunsaamista vaikeuttavia tekijöitä, joista valtaväestö ei joudu kärsimään. Maahanmuuttajanaisten kanssa työskentely oli turvakodintyöntekijöiden mukaan yleensä hitaampaa, koska usein jouduttiin turvautumaan tulkkausapuun ja antamaan perusteellisempaa palveluohjausta. Haastateltavien kuvaukset näistä tekijöistä toivat esiin yhteiskunnan liian niukat resurssit väkivallan ehkäisemiseen ja hoitamiseen, maahanmuuttajanäkökulman huomioon ottamisen vähäisyyden sekä yhteiskunnan syrjivät käytännöt ja rakenteet.