Liikunnalliseen elämäntapaan kasvattaminen : Liikunnanopettajien käsityksiä ja kokemuksia oppilaiden liikuntamotivaatiosta - Nummela, Iida (2018)
Nummela, I. 2018. Liikunnalliseen elämäntapaan kasvattaminen – Liikunnanopettajien käsityksiä ja kokemuksia oppilaiden liikuntamotivaatiosta, Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielma, 98s., 4 liitettä. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus oli selvittää, millaisia käsityksiä ja kokemuksia liikunnanopettajilla on oppilaiden liikuntamotivaatiosta ja oppilaiden motivoimisesta kohti liikunnallisesti aktiivista elämäntapaa. Tavoitteena oli selvittää liikunnanopettajien käsityksiä ja tietoisuutta liikuntamotivaatiosta ja siihen vaikuttavista tekijöistä sekä selvittää, millaisia motivoinnin keinoja liikunnanopettajat käyttävät kasvattaakseen oppilaiden liikuntamotivaatiota. Tavoitteena oli myös selvittää, millaisena liikunnanopettajat kokevat oman vastuunsa oppilaiden kasvattamisessa ja motivoimisessa kohti liikunnallisesti aktiivista elämäntapaa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena teemahaastattelujen avulla. Tutkimuksessa haastateltiin neljää yläkoulussa työskentelevää eri työkokemuksen omaavaa liikunnanopettajaa. Tutkimusote oli fenomenologis-hermeneuttinen, koska tarkoituksena oli kartoittaa haastateltavien liikunnanopettajien kokemuksia ja käsityksiä motivaatiosta sekä oppilaiden motivoimisesta koululiikunnassa. Tarkoituksena oli ymmärtää merkityksiä kokemuksien takana ja tätä kautta ymmärtää tutkittavaa ilmiötä mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Tutkimukseen osallistuneet liikunnanopettajat pitivät motivaatiota keskeisenä asiana koululiikunnassa ja liikunnalliseen elämäntapaan kasvattamisessa. Tässä tutkimuksessa liikunnanopettajat kokivat opettajan persoonan, turvallisen ympäristön, oppilaiden autonomian kokemukset sekä liikuntatuntien ja opetuksen monipuolisuuden olevan keinoja, joilla oppilaita pystytään motivoimaan kohti liikunnallista elämäntapaa. Asiasanat: liikuntamotivaatio, liikuntakasvatus, liikunnallinen elämäntapa, itsemääräämisteoria