Elämän haasteiden yhteys ikääntyneiden henkilöiden fyysiseen suorituskykyyn - Korteniemi, Vilma (2018)
Korteniemi, V. 2018. Elämän haasteiden yhteys ikääntyneiden henkilöiden fyysiseen suorituskykyyn. Liikuntatieteellinen tiedekunta. Jyväskylän yliopisto. Gerontologian ja kansanterveyden pro gradu -tutkielma, 40 s. Gerontologisessa tutkimuksessa näkyy yhä enemmän elämänkaaren ja elämäntapahtumien vaikutus iäkkäiden henkilöiden terveyteen ja toimintakykyyn. Tutkimusten mukaan stressi ja haasteelliset elämäntapahtumat voivat edesauttaa ikääntymiseen liittyviä muutoksia ja vaikuttaa terveyteen, sairauksien syntyyn ja ennenaikaiseen kuolleisuuteen. Elämän haasteiden ja stressin yhteyttä fyysiseen suorituskykyyn on taas tutkittu vähemmän. Tämän pro-gradu tutkielman tarkoituksena on selvittää, onko haasteellisilla elämäntapahtumilla yhteyttä ikääntyneiden henkilöiden fyysiseen suorituskykyyn sekä onko eri tyyppisillä haasteellisilla elämäntapahtumilla havaittavissa erilaisia vaikutuksia. Tutkimuksessa aineistona toimi The Helsinki Birth Cohort Study -aineisto (HBCS). Tutkimusaineiston mittaukset ovat toteutettu vuosina 2001-2013. Tutkimukseen osallistui 1076 henkilöä, joista 603 oli naisia ja 473 miehiä. Elämän haasteista muodostettiin viisi summamuuttujaa, joiden yhteyttä fyysiseen suorituskykyyn selvitettiin lineaarisen regressioanalyysin avulla. Muodostetut summamuuttujat koostuivat taloudellisista haasteista, työhön liittyvistä haasteista, ihmissuhteisiin liittyvistä haasteista, terveyteen liittyvistä haasteista sekä asumiseen liittyvistä haasteista. Analyysissä vakioivina tekijöinä olivat ikä, sukupuoli, tupakointi, fyysinen aktiivi-suus, diabetes, verenpaine ja sosioekonominen asema. Tutkimuksen perusteella ei löydetty yhteyttä elämän haasteiden ja fyysisen suorituskyvyn välillä kymmenen vuoden seuranta- ajalla (taloudelliset haasteet: B= -0.06, P= 0.054, työhön liittyvät haasteet: B= 0.03, P= 0.376, ihmissuhteisiin liittyvät haasteet: B= -0.02, P=0.585, terveyteen liittyvät haasteet: B= -0.01, P= 0.740, asumiseen liittyvät haasteet: B= -0.01, P= 0.681). Tutkimuksen tuloksien mukaan elämän haasteilla ei ole yhteyttä fyysiseen suorituskykyyn. Aiempien tutkimuksien perusteella haastavilla elämäntapahtumilla on todettu olevan yhteyttä itsearvioituun terveyteen ja toimintakykyyn mutta tässä tutkimuksessa yhteyttä ei löydetty mitatun suorituskyvyn suhteen. Avainsanat: Stressi, haasteelliset elämäntapahtumat, ikääntyminen, fyysinen suorituskyky.