La représentation des Français d’origine étrangère et immigrée dans les chansons de La Fouine - Pulkkinen, Anniina (2018)
Tutkimuksessa selvitettiin, miten maahanmuuttaja- ja ulkomaalaistaustaisia ranskalaisia kuvataan ranskalaisen rap-artistin La Fouinen kappaleissa. La Fouine on syntynyt marokkolaisille vanhemmille Ranskassa, joten hän tietää, miltä ulkomaalaistaustaisena eläminen siellä tuntuu. Tutkimuksen aineistoksi valittiin artistin tuotannosta kuusi kappaletta, joista analysoitiin kysymyksenasettelun kannalta merkityksellisimpiä sanoituksia. Analyysissä käytettiin hyödyksi diskurssintutkimusta ja representaation käsitettä. Tutkielmassa pyrittiin vastaamaan kahteen kysymykseen: Millaisia representaatioita maahanmuuttaja- ja ulkomaalaistaustaisista ranskalaisista annetaan? Millaisia diskursseja heihin on liitetty? Tutkimuksen tavoitteena oli saada selville, millaista kuvaa La Fouine rakentaa ranskalaisista maahanmuuttaja- ja ulkomaalaistaustaisista ihmisistä. Rap-kappaleissa representoidut maahanmuuttaja- ja ulkomaalaistaustaiset osoittautuivat pääasiassa maghreb-, arabi- ja afrikkalaistaustaisiksi. Heistä annetaan suurelta osin negatiivinen representaatio, esimerkiksi vihattuina ja lyömättöminä henkilöinä. Ainoastaan yhdessä kappaleessa annetaan myönteisempi kuva, jossa heidät representoidaan esimerkiksi Ranskaa rakastavina henkilöinä. Ranskalaisten suhtautuminen maahanmuuttajiin ja ulkomaalaisiin vaihtelee. Toiset ajattelevat monikulttuurisuuden olevan hyvä asia, kun taas toiset uskovat maahanmuuttajien tuovan yhteiskuntaan monia ongelmia, kuten rikollisuutta. Joidenkin ranskalaisten negatiivinen suhtautuminen etenkin arabi- ja afrikkalaistaustaisiin on kasvanut terroritekojen myötä. La Fouine ei näytä kuvaavan afrikkalaisia ja arabeja sen positiivisemmin. Sen sijaan, että hän yrittäisi rakentaa heistä myönteistä kuvaa, hän ottaa lyriikoissaan uhrin ja taistelijan roolin ja pyrkii ikään kuin näyttämään, että ranskalaiset eivät pysty estämään näitä ihmisiä millään tavalla.