Rahapelejä pelaavien nuorten aikuisten rahapelaamiselle antamat merkitykset - Juutinen, Eeva (2018)
Suomalaiset pelaavat rahapelejä eniten koko Euroopassa. Tilastot osoittavat, että Suomessa rahapelaaminen on yleisintä nuorten aikuisten keskuudessa, mutta siitä huolimatta heihin keskittynyttä laadullista rahapelitutkimusta ei ole juurikaan tehty. Tässä Pro gradu -tutkielmassa selvitetään rahapelejä pelaavien nuorten aikuisten (18–29 -vuotiaiden) rahapelaamiselle antamia merkityksiä. Tutkimus on laadullinen ja analyysimenetelmänä on käytetty sisällönanalyysiä. Tutkimuksen aineiston muodostavat 14 kirjoituspyynnön perusteella syntynyttä kirjoitusta, joissa rahapelaajat kertovat vapaamuotoisesti rahapelaamisesta. Aineisto on kerätty lumipallo-otantaa hyödyntäen sellaisilta nuorilta aikuisilta, jotka itse mieltävät rahapelaamisen kuuluvan heidän arkeensa. Tutkimuksen tarkoituksena on kirjoitusten avulla tutustua nuorten aikuisten rahapelikäyttäytymiseen ja sitä kautta selvittää, minkälaisia merkityksiä rahapelaamiseen liittyy. Tutkimus tuottaa tietoa siitä, miten rahapelaaminen näkyy tutkimukseen osallistujien arjessa ja mitkä tekijät ohjaavat nuoria aikuisia rahapelaamisen pariin. Tutkimuksen tarkoituksena on tuoda rahapelaaminen näkyväksi myös sellaisena yhteiskunnallisena ilmiönä, johon ei aina kytkeydy ongelmia. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että nuorilla aikuisilla rahapelaajilla on yhteneväisiä rahapelikäyttämiseen vaikuttavia piirteitä. Tutkimuksen tulosten mukaan lapsuuden perheellä, tunteilla, rahalla, pelaajan ja pelin yksilökohtaisilla ominaisuuksilla sekä yhteiskunnallisilla tekijöillä on merkitystä nuorten aikuisten rahapelaamiseen.