Pro forma -lukujen informatiivisuus Suomen osakemarkkinoilla - Mäenpää, Petra (2018)
Tässä tutkimuksessa selvitetään pro forma lukujen informatiivisuutta suomalaisilla osakemarkkinoilla. Pro forma lukujen informatiivisuutta tarkastellaan tutkimuksessa pro forma raportoinnin erityispiirteiden ja laadun avulla. Tutkimuksen tavoitteena on havainnollistaa pro forma lukujen laadintaan, esittämiseen ja tarkastamiseen liittyviä käytäntöjä. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään tilintarkastajien näkemyksiä pro forma raportoinnin laadusta. Tutkimuksen aineisto muodostuu teemahaastatteluiden lisäksi yritysten tilinpäätösinformaatiosta. Nokian ja Terveystalon pro forma raportoinnin tarkemman läpikäynnin tarkoituksena on tuottaa tapauskohtaista ja täsmentävää tietoa tutkittavasta aiheesta. Tutkimus on luonteeltaan monimenetelmätutkimus eli siinä on piirteitä sekä laadullisesta että määrällisestä tutkimuksesta. Tutkimuksen aineistoa analysoidaan tilinpäätösanalyysin sekä teema-analyysin keinoin. Tutkimuksen tulosten perusteella varsinainen pro forma raportointi on melko harvinaista Suomessa. Pro forma -lukuja julkaistaan erityisesti listautumis- ja yrityskauppatilanteissa ja yleisemmin oikaistavia eriä ovat rahoituskulut ja hankintamenolaskelmaan liittyvät kulut. Tutkimuksen tulosten perus-teella pro forma raportointi palvelee sijoittajan tarpeita erityisesti yrityskauppatilanteessa, mutta vastuu pro forma lukujen tulkinnasta jää sijoittajalle. Läpikäydyn tilinpäätösaineiston perusteella yritykset eivät Nokiaa lukuun ottamatta raportoi pro forma informaatiota tai muita laajemmin oikaistuja lukuja tilinpäätösraportoinnin yhteydessä, mutta ilmoittavat usein IFRS 3 standardin mukaisen kuvitteellisen liikevaihdon tilinpäätöksen liitetiedoissa. Terveystalon listautumisesitteen pro forma raportointi mukailee KHT-yhdistyksen ja Finanssivalvonnan ohjeistusta. Nokian raportoinnin taas voidaan nähdä muistuttavan enemmän Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden pro forma raportointia. Yhdysvalloissa pro forma lukuja voidaan raportoida vapaaehtoisesti, kun taas Suomessa pro forma lukuja esitetään silloin, kun yrityksen toiminnassa on tapahtunut olennainen muutos.