Mobiilimaksujärjestelmien käyttäjäkokemus - Kaulio, Anna (2018)
Mobiilimaksuteknologiat ovat uusi, perustavanlaatuinen ilmiö, joka tulee muuttamaan rahoitusmarkkinoita pysyvästi. Uudenlaiset teknologiat mahdollistavat erilaisten maksujen suorittamisen mobiililaitteella helposti, nopeasti ja kustannustehokkaasti. Mobiilimaksuteknologiat voidaan jakaa karkeasti lähimaksu- ja etämaksuteknologioihin. Uusimpana innovaationa markkinoille on tullut mobiililompakko, joka mahdollistaa monipuolisesti erilaisten maksutapahtumien suorittamisen samalla järjestelmällä. Mobiililompakkoon voidaan myös sisällyttää muita henkilökohtaisia tietoja, kuten erilaisia tunnuslukuja sekä etukortteja. Tässä tutkielmassa tarkastellaan erilaisia mobiilimaksujärjestelmiä käyttäjäkokemuksen näkökulmasta. Mobiilimaksaminen on ilmiönä vielä melko uusi, joten tehty tutkimus pohjautuu yleistettyihin havaintoihin rajoitetusta, varhaisten käyttäjien käyttäjäryhmästä. Tehdyissä tutkimuksissa keskitytään myös paljon tutkimaan käyttöönottoa ja omaksumista, sillä se hyvin ajankohtainen vaihe sovelluspohjaisille mobiilimaksujärjestelmille. Peilataan myös yleisesti mobiilimaksusovellusten käyttäjäkokemukseen vaikuttavia tekijöitä mobiilimaksamisen kontekstiin. Tutkimukset osoittivat, että tärkeimpinä tekijöinä mobiilimaksusovellusten käyttäjäkokemuksesta puhuttaessa nousivat helppokäyttöisyys, koettu hyödyllisyys sekä turvallisuus ja luottamus. Erityisesti turvallisuus korostui, verrattuna muihin mobiilisovelluksiin, sillä mobiilimaksujärjestelmät sisältävät paljon henkilökohtaista dataa käyttäjästään. Tämä kandidaatin tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja se pohjautuu Google Scholarista löytyviin tutkimusartikkeleihin. Hakusanoina on käytetty esimerkiksi mobile payment services, mobile wallet, user experience sekä mobile payment adoption. Tutkimusartikkelit toivat hyvin esille mobiilimaksujärjestelmien tutkimukseen liittyviä haasteita, esimerkiksi käyttäjäryhmän rajallisuus sekä lyhyt käyttöjakso.