Erovanhemmuus ja lapset verkkokeskustelussa - Rahikainen, Jenna (2018)
Lapsiperheessä tapahtuva vanhempien ero on nykyään hyvin yleinen ilmiö. Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, millaisia erovanhemmuuteen ja lapsiin liittyviä diskursseja on löydettävissä lapsiperheen ero-teemaisessa verkkokeskustelussa. Tutkimuksen aineistona toimii erään suomalaisen, lasten asemaa ja oikeuksia ajavan kansalaisjärjestön ylläpitämä keskustelupalsta. Tutkimuksen analyysimenetelmänä on käytetty sosiaaliseen konstruktionismiin perustuvaa diskurssianalyysia. Erovanhemmuuden diskursseja aineistosta muodostettiin yhteensä viisi: lapsen hyvinvointia ja vanhemmuuden taitoa korostava hyvän vanhemman diskurssi, erilaisten perhekokoonpanojen ja uudelleen aloittamisen puheesta muotoutuva uusperheen diskurssi, eronjälkeistä vanhemmuutta yhteistyöksi rakentava kumppanuuden diskurssi, erovanhemmuuden äitiytenä ja isyytenä näkevä sukupuolen diskurssi sekä erovanhemmuuden toteutumista yhteiskunnallisten järjestelmien kautta konstruoiva institutionaalinen diskurssi. Tutkimukseni osoittaa, että erovanhemmuutta merkityksellistetään hyvin erilaisista näkökulmista ja positioista. Erovanhemmuus voidaan nähdä joko aikuis- tai lapsilähtöisesti. Lapsiin liittyviä diskursseja on puolestaan kolme: lapsen oikeuksia korostava viattomuus-diskurssi, lapsipuhetta erityisesti uusperheen vastakkainasetteluiksi rakentava vertailu-diskurssi sekä kuvaa lapsesta aktiivisena toimijana tai passiivisena kohteena konstruoiva toimijuus-diskurssi. Vanhempien lapsipuheessa lapset näyttäytyvät siis eron potentiaalisina kärsijöinä, uuden perheen jäseninä sekä aktiivisina tai passiivisina toimijoina. Erovanhemmuuteen ja lapsiin liittyvät diskurssit ovat kytköksissä vahvasti toisiinsa ja niistä voidaan päätellä, että vanhemmuus erossa heijastelee nyky-yhteiskuntaan liittyviä ideologioita, kuten sitä mitä pidetään hyvänä ihmisyytenä ja sitä millaisia ovat nyky-yhteiskuntaamme liittyvät perheihanteet.