Organisaatio muutoksessa - yrityskaupasta johtuva toimitilojen yhdistäminen työntekijöiden näkökulmasta: Case Barona Group Oy - Hautanen, Heidi (2018)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kuinka suomalaisten henkilös-töpalvelualan yritysten, Baronan ja Opteamin, välisen yrityskaupasta johtuvan toimitilojen yhdistäminen on onnistunut työntekijöiden näkökulmasta. Tutki-mus on ajankohtainen, sillä toimitilat yhdistettiin Oulun toimipisteessä touko-kuussa 2017 ja Jyväskylässä heinäkuussa 2017. Tämän takia oli mahdollista sel-vittää työntekijöiden kokemuksia toimitilojen yhdistämisestä ja siitä, kuinka yhteistyö uusien kollegoiden kanssa on sujunut. Tutkimus on oleellinen, sillä yritysten toimitiloja tullaan yhdistämään mahdollisesti myös tulevaisuudessa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu organisaatiomuutoksen ympä-rille, ja sen myötä tutustuttiin kirjallisuuteen, joka käsitteli perinteisiä muutos-teorioita, muutosjohtamista, muutosviestintää, muutosvastarintaa ja yritys-kauppoja. Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus, ja sen aineisto kerättiin haastattelemalla työntekijöiden esimiestä ja lähettämällä kyselylomakkeet työntekijöille. Työntekijöistä seitsemän lähetti kyselylomakkeen takaisin. Sekä haastattelut että kyselylomakkeet rakennettiin neljän teoriasta nostettujen tee-mojen mukaan, jotka olivat viestintä, esimiestyö, muutosvastarinta ja työhy-vinvointi. Teemojen lisäksi myös kaikki kysymykset pohjautuivat teoreettiseen viitekehykseen. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla, ja siinä oli myös teoriaohjaavan sisällönanalyysin piirteitä. Aineistosta löyty-neitä ilmiöitä esiteltiin sitaattien avulla. Vertailua tutkimukseen saatiin sisällyt-tämällä mukaan esimiehen kokemus muutoksesta, sekä muodostamalla yh-teenveto, jossa eriteltiin eri yritysten työntekijöiden vastaukset toisistaan. Ko-kemukset kutakin teemaa kohtaan olivat pääsääntöisesti positiivisia, mutta muutos oli herättänyt työntekijöiden keskuudessa myös kysymyksiä ja epä-varmuutta. Etenkin muutoksen nopea aikataulu sekä uusien toimitilojen koon riittävyys nousivat useasti esille teemasta riippumatta.