The Future of Food in Margaret Atwood's Oryx and Crake

Ympäristön ja kulttuurin välinen suhde on tullut yhä suositummaksi tutkimuksen kohteeksi 1960-luvulla tapahtuneen ympäristöheräämisen jälkeen. Humanistisissa tieteissä tämä on tullut näkyväksi ekokriittisten teorioiden yleistymisessä. Tämä kandidaatintutkielma lukee Margaret Atwoodin romaania Oryx...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Ahva, Lasse
Other Authors: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Kieli- ja viestintätieteiden laitos, Department of Language and Communication Studies, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Bachelor's thesis
Language:eng
Published: 2018
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/58061
_version_ 1828193212550873088
author Ahva, Lasse
author2 Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Kieli- ja viestintätieteiden laitos Department of Language and Communication Studies Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Ahva, Lasse Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Kieli- ja viestintätieteiden laitos Department of Language and Communication Studies Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Ahva, Lasse Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Kieli- ja viestintätieteiden laitos Department of Language and Communication Studies Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Ahva, Lasse
datasource_str_mv jyx
description Ympäristön ja kulttuurin välinen suhde on tullut yhä suositummaksi tutkimuksen kohteeksi 1960-luvulla tapahtuneen ympäristöheräämisen jälkeen. Humanistisissa tieteissä tämä on tullut näkyväksi ekokriittisten teorioiden yleistymisessä. Tämä kandidaatintutkielma lukee Margaret Atwoodin romaania Oryx and Crake ekokriittisen kirjallisuudentutkimuksen teorian valossa. Tutkielman keskiössä on ruuan esittäminen romaanissa. Lisäksi tutkielmassa kiinnitetään huomiota ruuan esittämiseen kiinteästi liittyvään ilmiöön: ihmisen ja ei-inhimillisten eläinten välisen suhteen esittämiseen. Oryxiä ja Crakea on aiemmin tutkittu lähinnä dystopiaromaanina, mutta myös näkökulmista, jotka ovat lähempänä ekokriittistä kirjallisuudentutkimusta. Romaania ei ole kirjoittajan tietojen mukaan kuitenkaan aikaisemmin tutkittu näkökulmasta, joka ottaisi ruuan esittämisen tutkimuksen pääkohteeksi. Tutkimuksen metodina toimii ekokriittisen kirjallisuudentutkimuksen teorian ohjailema romaanin lähiluenta. Tutkielman päätulokset ovat, että ruuan rooli romaanissa on toimia alueena, jossa ihmisen ja eläimen, kulttuurin ja luonnon, välisiä rajoja kyseenalaistetaan ja uudelleenmääritellään.
first_indexed 2024-09-11T08:53:02Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "H\u00f6yl\u00e4, Helena", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Ahva, Lasse", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2018-05-22T09:57:02Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2018-05-22T09:57:02Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2018", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/58061", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Ymp\u00e4rist\u00f6n ja kulttuurin v\u00e4linen suhde on tullut yh\u00e4 suositummaksi tutkimuksen kohteeksi 1960-luvulla tapahtuneen ymp\u00e4rist\u00f6her\u00e4\u00e4misen j\u00e4lkeen. Humanistisissa tieteiss\u00e4 t\u00e4m\u00e4 on tullut n\u00e4kyv\u00e4ksi ekokriittisten teorioiden yleistymisess\u00e4.\n\nT\u00e4m\u00e4 kandidaatintutkielma lukee Margaret Atwoodin romaania Oryx and Crake ekokriittisen kirjallisuudentutkimuksen teorian valossa. Tutkielman keski\u00f6ss\u00e4 on ruuan esitt\u00e4minen romaanissa. Lis\u00e4ksi tutkielmassa kiinnitet\u00e4\u00e4n huomiota ruuan esitt\u00e4miseen kiinte\u00e4sti liittyv\u00e4\u00e4n ilmi\u00f6\u00f6n: ihmisen ja ei-inhimillisten el\u00e4inten v\u00e4lisen suhteen esitt\u00e4miseen. \n\nOryxi\u00e4 ja Crakea on aiemmin tutkittu l\u00e4hinn\u00e4 dystopiaromaanina, mutta my\u00f6s n\u00e4k\u00f6kulmista, jotka ovat l\u00e4hemp\u00e4n\u00e4 ekokriittist\u00e4 kirjallisuudentutkimusta. Romaania ei ole kirjoittajan tietojen mukaan kuitenkaan aikaisemmin tutkittu n\u00e4k\u00f6kulmasta, joka ottaisi ruuan esitt\u00e4misen tutkimuksen p\u00e4\u00e4kohteeksi.\n\nTutkimuksen metodina toimii ekokriittisen kirjallisuudentutkimuksen teorian ohjailema romaanin l\u00e4hiluenta.\n\nTutkielman p\u00e4\u00e4tulokset ovat, ett\u00e4 ruuan rooli romaanissa on toimia alueena, jossa ihmisen ja el\u00e4imen, kulttuurin ja luonnon, v\u00e4lisi\u00e4 rajoja kyseenalaistetaan ja uudelleenm\u00e4\u00e4ritell\u00e4\u00e4n.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Miia Hakanen (mihakane@jyu.fi) on 2018-05-22T09:57:02Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2018-05-22T09:57:02Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2018", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "20", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "eng", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "Margaret Atwood", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "future", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "food", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "The Future of Food in Margaret Atwood's Oryx and Crake", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201805222716", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatinty\u00f6", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities and Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Kieli- ja viestint\u00e4tieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Language and Communication Studies", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Englannin kieli", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "English", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "301", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruoka (aine)", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "tulevaisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ekokritiikki", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "food", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "future", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ecocriticism", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_58061
language eng
last_indexed 2025-03-31T20:03:35Z
main_date 2018-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2018
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/2ad1e9d6-2866-491d-85f1-1b1b3a29887f\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201805222716.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2018
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Ahva, Lasse The Future of Food in Margaret Atwood's Oryx and Crake Margaret Atwood future food Englannin kieli English 301 ruoka (aine) tulevaisuus ekokritiikki ecocriticism
title The Future of Food in Margaret Atwood's Oryx and Crake
title_full The Future of Food in Margaret Atwood's Oryx and Crake
title_fullStr The Future of Food in Margaret Atwood's Oryx and Crake The Future of Food in Margaret Atwood's Oryx and Crake
title_full_unstemmed The Future of Food in Margaret Atwood's Oryx and Crake The Future of Food in Margaret Atwood's Oryx and Crake
title_short The Future of Food in Margaret Atwood's Oryx and Crake
title_sort future of food in margaret atwood s oryx and crake
title_txtP The Future of Food in Margaret Atwood's Oryx and Crake
topic Margaret Atwood future food Englannin kieli English 301 ruoka (aine) tulevaisuus ekokritiikki ecocriticism
topic_facet 301 Englannin kieli English Margaret Atwood ecocriticism ekokritiikki food future ruoka (aine) tulevaisuus
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/58061 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201805222716
work_keys_str_mv AT ahvalasse futureoffoodinmargaretatwoodsoryxandcrake AT ahvalasse thefutureoffoodinmargaretatwoodsoryxandcrake