The Future of Food in Margaret Atwood's Oryx and Crake

Ympäristön ja kulttuurin välinen suhde on tullut yhä suositummaksi tutkimuksen kohteeksi 1960-luvulla tapahtuneen ympäristöheräämisen jälkeen. Humanistisissa tieteissä tämä on tullut näkyväksi ekokriittisten teorioiden yleistymisessä. Tämä kandidaatintutkielma lukee Margaret Atwoodin romaania Oryx...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Ahva, Lasse
Other Authors: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Kieli- ja viestintätieteiden laitos, Department of Language and Communication Studies, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Bachelor's thesis
Language:eng
Published: 2018
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/58061
Description
Summary:Ympäristön ja kulttuurin välinen suhde on tullut yhä suositummaksi tutkimuksen kohteeksi 1960-luvulla tapahtuneen ympäristöheräämisen jälkeen. Humanistisissa tieteissä tämä on tullut näkyväksi ekokriittisten teorioiden yleistymisessä. Tämä kandidaatintutkielma lukee Margaret Atwoodin romaania Oryx and Crake ekokriittisen kirjallisuudentutkimuksen teorian valossa. Tutkielman keskiössä on ruuan esittäminen romaanissa. Lisäksi tutkielmassa kiinnitetään huomiota ruuan esittämiseen kiinteästi liittyvään ilmiöön: ihmisen ja ei-inhimillisten eläinten välisen suhteen esittämiseen. Oryxiä ja Crakea on aiemmin tutkittu lähinnä dystopiaromaanina, mutta myös näkökulmista, jotka ovat lähempänä ekokriittistä kirjallisuudentutkimusta. Romaania ei ole kirjoittajan tietojen mukaan kuitenkaan aikaisemmin tutkittu näkökulmasta, joka ottaisi ruuan esittämisen tutkimuksen pääkohteeksi. Tutkimuksen metodina toimii ekokriittisen kirjallisuudentutkimuksen teorian ohjailema romaanin lähiluenta. Tutkielman päätulokset ovat, että ruuan rooli romaanissa on toimia alueena, jossa ihmisen ja eläimen, kulttuurin ja luonnon, välisiä rajoja kyseenalaistetaan ja uudelleenmääritellään.