Hyväksymis- ja omistautumisterapiapohjaisen verkkointervention vaikuttavuus ja muutosta välittävät tekijät yli 60-vuotiailla kuormittuneilla omaishoitajilla - Niemistö, Ella; Tähtinen, Oona (2018)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää omaishoitajien etäkuntoutusinterventioryhmän ja vertailuryhmänä toimivan omaishoitoyhdistysryhmän vaikuttavuutta yli 60-vuotiaiden kuormittuneiden, uupuneiden ja/tai alakuloisten omaishoitajien masennukseen (BDI-Ⅱ, kuormittuneisuuteen (COPE), ahdistuneisuuteen (GAD-7), elämänhallinnan tunteeseen (SOC-13), elämänlaatuun (WHOQOL-BREF), psykologiseen joustavuuteen (AAQ-2 ja EACQ) ja ajatusten tukahduttamiseen (WBSI). Lisäksi selvitettiin, mitkä psykologiset prosessit välittivät hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuvan tuetun verkkointervention aikana tapahtunutta muutosta masennuksessa. Tutkimuksen aineistona käytettiin Kelan rahoittaman Omaishoitajien psyykkisen hyvinvoinnin edistäminen -tutkimuksen aineistoa. Tähän tutkimukseen osallistui 63 omaishoitajaa, joista 55 osallistui loppumittaukseen. Etäkuntoutusryhmän omaishoitajat osallistuivat 12 viikon tuettuun verkkointerventioon, jonka verkko-ohjelmana oli OMApolku-verkko-ohjelma. Omaishoitoyhdistysryhmän omaishoitajat osallistuivat omaishoitoyhdistyksien tarjoamiin palveluihin. Tulosten mukaan etäkuntoutusinterventio vähensi masennusta ja lisäsi psykologista joustavuutta. Omaishoitoyhdistysten tarjoamat palvelut eivät vähentäneet masennusta tai lisänneet psykologista joustavuutta. Voidaankin siis todeta, että tuettu hyväksymis- ja omistautumisterapiapohjainen verkkointerventio on hyödyllinen interventiomuoto iäkkäille kuormittuneille omaishoitajille. Omaishoitajien kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi ja ylläpitämiseksi tarvittaisiinkin vertaistukeen ja fyysiseen hyvinvointiin keskittyvien tukimuotojen rinnalle psyykkistä hyvinvointia tukevia kuntoutusmuotoja.